TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 Jana Čiháková

Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Veterinární inspektoři problematickou zásilku odhalili v závěru uplynulého týdne při běžné kontrole chladírenského a mrazírenského skladu. Dvě palety vepřových kůží byly podle Vorlíčka do skladu dodány a zmrazeny několik dní po datu použitelnosti. "Přestože kontrolovaný sklad nebyl majitelem potravin, které si v provozovně nechala uložit a zamrazit jiná firma, dle platné legislativy přebral skladováním potraviny od jiného ukladatele právní zodpovědnost," uvedl Vorlíček.

Vepřové kůže, které se běžně používají pro výrobu některých masných produktů, jsou surovinou náchylnou ke kažení. Po prošlé době použitelnosti přestávají být bezpečné pro zdraví spotřebitelů. "S provozovatelem skladu bude zahájeno správní řízení. Za porušení zákona o potravinách může být uložena pokuta do výše až 50 milionů korun," dodal Vorlíček.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.