Světové ceny potravin v únoru stouply na nový rekord

Světové ceny potravin v únoru stouply na nový rekord

03.03.2011 ČTK

Světové ceny potravin minulý měsíc pokračovaly v růstu. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Varovala rovněž, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin.

Index, který sleduje měsíční cenové změny u koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, dosáhl v únoru 236 bodů. Stoupl tak o 2,2 procenta z lednového rekordního maxima a zaznamenal již osmý meziměsíční nárůst za sebou, napsala agentura Reuters. Podle FAO se v únoru zvýšily ceny všech sledovaných potravin s výjimkou cukru. "Neočekávaný růst cen ropy by mohl ještě více rozjitřit již tak kritickou situaci na potravinových trzích," upozornil šéf divize FAO pro obchod a trh David Hallam. Nynější růst cen připomíná světovou potravinovou krizi z roku 2008. Prudké zdražení potravin tehdy v některých zemích vyvolalo nepokoje. Letos drahé potraviny přispěly k nepokojům v Tunisku a Egyptě. Ceny ropy v poslední době výrazně vzrostly kvůli obavám, že nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě naruší dodávky této suroviny. Dražší pohonné hmoty zvyšují náklady na provoz zemědělské techniky i na přepravu zemědělských výrobků.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.