SLADKOSTI S TEKUTÝM DUSÍKEM V INDONÉSII ZRANILY DĚTI

SLADKOSTI S TEKUTÝM DUSÍKEM V INDONÉSII ZRANILY DĚTI

18.01.2023 Jana Čiháková

Více než dvě desítky dětí se v Indonésii zranily při pojídaní pouličně prodávaných sladkostí chiki ngebul, lidově označovaných jako "dračí dech", které jsou napuštěné tekutým dusíkem. Sociální síť TikTok je plná videí s dětmi a dospívajícími, jimž se při pojídání této barevné sladkosti valí kouř z úst. Podle indonéského ministra zdravotnictví způsobuje chiki ngebul popálení žaludku a otravu jídlem, uvedl list The Guardian.

Dvě děti jsou hospitalizované a přibližně 25 dalších je po požití chiki ngebul zraněno, uvedlo indonéské ministerstvo zdravotnictví. Množství dětí, které se při konzumaci sladkostí s tekutým dusíkem zranilo, je ale podle tamního lékaře Dickyho Budimana mnohem větší. Na TikToku dokonce kolovalo video s téměř 60.000 zhlédnutími, na němž profukuje kouř otvorem ve sladkosti batole.

Ministerstvo požádalo školy, aby poučily děti o rizicích, která s konzumací chiki ngebul souvisejí. Pojízdným stánkům s občerstvením prodej sladkostí napuštěných tekutým dusíkem ministerstvo nedoporučuje a na restaurace, které tekutý dusík používají, mají nyní dohlížet zdravotní úřady.

Podobné sladkosti se v Indonésii prodávají již několik let a tekutý dusík se v potravinách běžně používá, chiki ngebul je ale v poslední době dostupnější než kdy dřív, uvedl Budiman. "Možná je teď (chiki ngebul) levnější a dostupnější a přibývá také množství obchodů a stánků, kde se dá koupit," dodává lékař. Pouliční prodejci podle něj často neví, jak tekutý dusík používat správně, a děti neví o jeho škodlivosti.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.