ŠÉF VETERINÁŘŮ SEMERÁD: PRAVIDELNÁ CVIČENÍ DOZORU MAJÍ SMYSL

ŠÉF VETERINÁŘŮ SEMERÁD: PRAVIDELNÁ CVIČENÍ DOZORU MAJÍ SMYSL

08.06.2023 Jana Čiháková

V Heroltovicích na Olomoucku probíhá v tomto týdnu cvičení veterinárního dozoru Nákaza 2023. Jednotlivé složky dozoru v rámci akce nacvičují vzájemnou spolupráci pro případy, že se v chovech hospodářských zvířat nebo mezi volně žijícími zvířaty vyskytne nebezpečná nákaza jako jsou africký mor prasat a ptačí chřipka. Dnes na závěr cvičení proběhl tradičně ukázkový den pro pozvané hosty.

V rámci ukázkového dne mohli přítomní hosté vidět například ukázku vyhledávání těl uhynulých divočáků v nepřehledném terénu pomocí termokamery, použití entomologické sady k přesnému určení úhynu nalezeného zvířete či prezentaci různých metod odběru slin nebo krve od živých i uhynulých zvířat.

V rámci SVS fungují dvě pohotovostní střediska pro mimořádné situace, jedno v Brně a druhé v Hradci Králové. Tato střediska ve spolupráci s Integrovaným záchranným systémem, provádí nařízená opatření a zasahují v ohniscích nákaz. Pro tyto účely jsou střediska vybavena i potřebnou technikou, jejíž správné používání a fungování bylo v rámci cvičení také prověřeno. Cvičení jako tradičně probíhá v těsné spolupráci s Veterinární službou Armády České republiky.

Pracovníci Veterinární služby Armády České republiky předvedli zúčastněným vybavení k odchytu zvířat, veterinární péči o zvířata i k provádění polní laboratorní diagnostiky. K vidění byla ukázka dekontaminace zvířat, osob i techniky při zasažení chemickými, biologickými či radioaktivními látkami.

O tom, že je nutné být na krizové situace připraven, se pracovníci SVS přesvědčují v posledních letech opakovaně. V letošním roce byla na území České republiky zatím postupně vyhlášeno 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech a byla zaznamenána také řada případů výskytu této nákazy u volně žijících ptáků, zejména racků. Po více jak čtyřech letech se na území České republiky loni v prosinci vrátil africký mor prasat. Vyskytuje se od té doby v populaci prasat divokých v Libereckém kraji.

„Cílem pravidelného cvičení je simulovat skutečný případ výskytu nebezpečné nákazy v chovech či v populaci volně žijících zvířat a procvičit efektivní součinnost všech zainteresovaných složek,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Poznatky získané při cvičení nám také pomáhají zdokonalovat pohotovostní plány a zlepšovat vzájemnou komunikaci.“

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.