07.11.2022 Jana Čiháková
Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek.
Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxikuje tělo a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Pepř je pro tělo také velkým přínosem, obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, podporuje detoxikaci jater a má dezinfekční účinky pro tělo.
500 g červené vařené řepy
100 ml jablečného octa
20 g čerstvého křenu
120 g palmového cukru La Plantation
5 g zauzený Kampotský pepř La Plantation
50 ml olivového oleje, špetka soli
50ml citrónová šťáva
½ kg švestek, špetka skořice
1 granátové jablko
50 g uzených mandlí
Řepu uvaříme a necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Nastrouháme čerstvý křen najemno a lehce zakápneme jablečným octem. Z palmového cukru, pepře, soli a olivového oleje vymícháme hladkou emulzi, kterou vmícháme do řepy. Švestky nakrájíme na čtvrtky a lehce je opečeme na olivovém oleji, zakápneme je citronovou šťávou a přidáme skořici. Řepa chutná lépe, když je naložená den dopředu. Před podáváním vše smícháme a posypeme uzenými mandlemi, které na sucho opečeme na pánvi. Na dekoraci vypadá a chutná skvěle granátové jablko.
Palmový cukr a Kampotský zauzený pepř La Plantation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.
13.12.2022 | Blíží se vánoční svátky a s nimi také tradiční štědrovečerní menu. Vedle bramborového salátu v něm nesmí chybět smažený kapr či řízky, pro jejichž přípravu je potřeba nemalé množství oleje. Jeho správná likvidace může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom mají 4 z 5 Pražanů, vhodný způsob recyklace však praktikuje pouze třetina z nich. Vyplývá to z průzkumu pro Pražské vodovody a kanalizace.
16.12.2022 | Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni. Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.
02.02.2023 | Kuchyně elity kulinární sféry není jen o drahých ingrediencích. I zdánlivě nudné suroviny mají svůj Olymp. A na ten jej posouvá nejen kreativita, ale i smysl pro propojení všech nuancí chutí. Nechte se inspirovat světovými špičkami a objevte jejich skrytý potenciál.