SALÁT I NA PODZIM? TENTO JE NAPUMPOVANÝ CHUTÍ I VITAMÍNY

SALÁT I NA PODZIM? TENTO JE NAPUMPOVANÝ CHUTÍ I VITAMÍNY

07.11.2022 Jana Čiháková

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek.

Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxikuje tělo a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Pepř je pro tělo také velkým přínosem, obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, podporuje detoxikaci jater a má dezinfekční účinky pro tělo.

BUDETE POTŘEBOVAT:

500 g červené vařené řepy 

100 ml jablečného octa 

20 g čerstvého křenu

120 g palmového cukru La Plantation 

5 g zauzený Kampotský pepř La Plantation  

50 ml olivového oleje, špetka soli

50ml citrónová šťáva

½ kg švestek, špetka skořice 

1 granátové jablko

50 g uzených mandlí

POSTUP

Řepu uvaříme a necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Nastrouháme čerstvý křen najemno a lehce zakápneme jablečným octem. Z palmového cukru, pepře, soli a olivového oleje vymícháme hladkou emulzi, kterou vmícháme do řepy.  Švestky nakrájíme na čtvrtky a lehce je opečeme na olivovém oleji, zakápneme je citronovou šťávou a přidáme skořici. Řepa chutná lépe, když je naložená den dopředu. Před podáváním vše smícháme a posypeme uzenými mandlemi, které na sucho opečeme na pánvi. Na dekoraci vypadá a chutná skvěle granátové jablko.

Palmový cukr a Kampotský zauzený pepř La Plantation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

SMAŽENÍ SE BLÍŽÍ: VÍTE, CO SPRÁVNĚ DĚLAT S OLEJEM?

13.12.2022 | Blíží se vánoční svátky a s nimi také tradiční štědrovečerní menu. Vedle bramborového salátu v něm nesmí chybět smažený kapr či řízky, pro jejichž přípravu je potřeba nemalé množství oleje. Jeho správná likvidace může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom mají 4 z 5 Pražanů, vhodný způsob recyklace však praktikuje pouze třetina z nich. Vyplývá to z průzkumu pro Pražské vodovody a kanalizace.

JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ: FAZOLOVÝ BURGER OD MILUŠE MAKO

16.12.2022 | Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni.  Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.

LEVNĚ, ALE HVĚZDNĚ! SVĚTOVÍ KUCHAŘI A JEJICH LOW COST RECEPTY

02.02.2023 | Kuchyně elity kulinární sféry není jen o drahých ingrediencích. I zdánlivě nudné suroviny mají svůj Olymp. A na ten jej posouvá nejen kreativita, ale i smysl pro propojení všech nuancí chutí. Nechte se inspirovat světovými špičkami a objevte jejich skrytý potenciál.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.