SALÁT I NA PODZIM? TENTO JE NAPUMPOVANÝ CHUTÍ I VITAMÍNY

SALÁT I NA PODZIM? TENTO JE NAPUMPOVANÝ CHUTÍ I VITAMÍNY

07.11.2022 Jana Čiháková

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek.

Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxikuje tělo a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Pepř je pro tělo také velkým přínosem, obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, podporuje detoxikaci jater a má dezinfekční účinky pro tělo.

BUDETE POTŘEBOVAT:

500 g červené vařené řepy 

100 ml jablečného octa 

20 g čerstvého křenu

120 g palmového cukru La Plantation 

5 g zauzený Kampotský pepř La Plantation  

50 ml olivového oleje, špetka soli

50ml citrónová šťáva

½ kg švestek, špetka skořice 

1 granátové jablko

50 g uzených mandlí

POSTUP

Řepu uvaříme a necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Nastrouháme čerstvý křen najemno a lehce zakápneme jablečným octem. Z palmového cukru, pepře, soli a olivového oleje vymícháme hladkou emulzi, kterou vmícháme do řepy.  Švestky nakrájíme na čtvrtky a lehce je opečeme na olivovém oleji, zakápneme je citronovou šťávou a přidáme skořici. Řepa chutná lépe, když je naložená den dopředu. Před podáváním vše smícháme a posypeme uzenými mandlemi, které na sucho opečeme na pánvi. Na dekoraci vypadá a chutná skvěle granátové jablko.

Palmový cukr a Kampotský zauzený pepř La Plantation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.


Mohlo by vás zajímat

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

CHMEL JE LEPŠÍ A LEPŠÍ: PODLE VĚDCŮ MU SVĚDČÍ SUCHO

10.10.2023 | Vyšší teploty a stále častější sucha vedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. Vyplývá to ze studie, na níž pracovali vědci z brněnského Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe.

JDEME NA JEDNO - PROTOŽE NA DVĚ UŽ NEMÁME ANEB KAM AŽ POLETÍ CENA PIVA?

21.02.2024 | Pověstná věta „jdeme na jedno“ teprve začíná nabývat reálných rozměrů, a to vzhledem k ceně půllitru, která se přehoupla přes hranici sedmdesáti korun. Vyšší sazba DPH sice nenahrává do karet majitelům restaurací, zvlášť těch malých, pro které může být likvidační, i přes silné hlasy odpůrců však může mít zdražení piva ve finále pozitivní přínos.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.