SALÁT I NA PODZIM? TENTO JE NAPUMPOVANÝ CHUTÍ I VITAMÍNY

SALÁT I NA PODZIM? TENTO JE NAPUMPOVANÝ CHUTÍ I VITAMÍNY

07.11.2022 Jana Čiháková

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek.

Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxikuje tělo a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Pepř je pro tělo také velkým přínosem, obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, podporuje detoxikaci jater a má dezinfekční účinky pro tělo.

BUDETE POTŘEBOVAT:

500 g červené vařené řepy 

100 ml jablečného octa 

20 g čerstvého křenu

120 g palmového cukru La Plantation 

5 g zauzený Kampotský pepř La Plantation  

50 ml olivového oleje, špetka soli

50ml citrónová šťáva

½ kg švestek, špetka skořice 

1 granátové jablko

50 g uzených mandlí

POSTUP

Řepu uvaříme a necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Nastrouháme čerstvý křen najemno a lehce zakápneme jablečným octem. Z palmového cukru, pepře, soli a olivového oleje vymícháme hladkou emulzi, kterou vmícháme do řepy.  Švestky nakrájíme na čtvrtky a lehce je opečeme na olivovém oleji, zakápneme je citronovou šťávou a přidáme skořici. Řepa chutná lépe, když je naložená den dopředu. Před podáváním vše smícháme a posypeme uzenými mandlemi, které na sucho opečeme na pánvi. Na dekoraci vypadá a chutná skvěle granátové jablko.

Palmový cukr a Kampotský zauzený pepř La Plantation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.


Mohlo by vás zajímat

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.