REVOLUCE V PĚSTOVÁNÍ? PO UMĚLE VYTVOŘENÉM MASE PŘICHÁZÍ OVOCE

REVOLUCE V PĚSTOVÁNÍ? PO UMĚLE VYTVOŘENÉM MASE PŘICHÁZÍ OVOCE

08.09.2023 Jana Čiháková

Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkouší vypěstovat ovoce v laboratoři. Pokouší se vytvořit ovoce bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné, napsal dnes deník The Guardian.

Vědci ve vládou podporovaném projektu Plant & Food Research ve městě Christchurch na jihu země pěstují ovocnou tkáň z rostlinných buněk. Doufají, že výsledek jejich snažení bude jednou chutnat, vonět a působit jako skutečné ovoce. Pokud bude bez slupek, zamezí se i vzniku odpadu. Vědci věří, že jejich program pomůže zajistit potravinovou bezpečnost země.

"Tady na Novém Zélandu jsme dobří v pěstování konvenčních zahradnických plodin," uvedl vedoucí projektu Ben Schon. "Když se ale podíváme do budoucnosti, tak můžeme očekávat mnoho změn kvůli růstu populace, postupující urbanizaci a změně klimatu," dodal Schon.

Potraviny vypěstované v laboratoři by jednou mohly hrát klíčovou roli v udržitelném zemědělství, ale jsou stále ve velmi rané fázi vývoje, míní vědec z univerzity Massey v Aucklandu Ali Rashidinejad, který se zabývá potravinami, ale nepodílí se na projektu. Koncept je teprve na začátku a i pokud bude úspěšný, tak bude muset projít klinickými testy a schvalovacím procesem úřadů. To může podle Rashidinejada trvat několik let i desetiletí.

ZDRAVÉ? OTÁZKA K ZAMYŠLENÍ

Pro rozmach laboratorního ovoce by mohl být brzdou rezervovaný postoj starší generace spotřebitelů. Naopak mladší lidé podle dostupných průzkumů rádi zkoušejí nové potraviny pokud jsou zdravé a přispívají ke snižování dopadů potravinářství na životní prostředí, uvádí Rashidinejad.

Program Plant & Food Research vznikl před 18 měsíci a zaměřuje se na buňky borůvek, jablek, třešní, broskví, nektarinek, hroznů a tradičního novozélandského ovoce fejchoa. Výzkumníci upozorňují, že dospět k produkci nutričně hodnotného a chutného ovoce může trvat roky a také se vůbec nemusí podařit.

Technologie by mohla mít využití k pěstování ovocných buněk v městské zástavbě, uvádí Sam Baldwin, ředitel strategie v Plant & Food Research. Tato varianta by mohla být levnější a mít menší uhlíkovou stopu než dovoz ovoce z dalekých krajů.

Laboratorní ovoce by mohlo najít využití v letech, kdy úrodu poškodí nepřízeň počasí jako jsou bouře nebo záplavy. Cyklon Gabrielle letos zasáhl oblast Hawkes Bay, která je jedním z center novozélandského ovocnářství. Živel navíc přišel v době, kdy se většina pěstitelů kiwi chystala na sklizeň.

"Nejsem si jistý, zda si uvědomujeme, že budeme muset produkovat více potravin pro větší počet obyvatel, ale s menšími plochami pro pěstování a pod stále větším tlakem kvůli změně klimatu. Obvyklý způsob hospodaření by nemusel být schopen tuto potřebu uspokojit," upozorňuje Baldwin.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.