26.01.2023 | Potřebuje váš imunitní systém vzpruhu? Dodejte mu ji s přírodními za studena lisovanými antioxidačními shoty portugalské značky Copa. Na Košík.cz je exkluzivně dodává společnost Delmart, která nabízí prémiové potraviny z těch nejkvalitnějších a vždy čerstvých surovin.
17.01.2023 | V městské části Brno-Kohoutovice přibyl automat, ze kterého mohou lidé kupovat ovoce a zeleninu od lokálních farmářů z nedalekých Malhostovic. Novinářům to dnes řekl starosta Kohoutovic Jakub Hruška (KDU-ČSL). Podle něj jsou ceny podobné jako v obchodech, ale potraviny jsou kvalitnější. Například tři kila brambor lidé dostanou za 55 korun, stejnou cenu zaplatí i u dvou kilogramů jablek.
05.12.2022 | Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální doba zaměřit se na omezení plýtvání. Naučte se uchovávat ovoce a zeleninu tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.
25.10.2022 | Výroba povidel se nesmí uspěchat, i když trvá hodiny. Na povidlech není co urychlit, míní Zuzana Čevelová, která předvádí tradiční výrobu povidel ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Povidla vaří v měděném kotli, jak se to naučila od své babičky.
03.10.2022 | Společnost Rohlík představuje novou iniciativu s názvem Zachraňujeme vitaminy. Svým zákazníkům nabídne 4 kg tašky plné sezonního ovoce a zeleniny. Zákazníci tak mohou pořídit ovoce a zeleninu za výhodnější cenu s vědomím, že zachránili stále kvalitní potraviny a navíc výrazně ušetřili.
02.08.2022 | Přestože je životní prostředí v naší zemi kontaminováno téměř nekonečným počtem rizikových látek vznikajících při průmyslové výrobě nebo nedostatečnou likvidací obalů, odpadů a dalších civilizačních produktů, jsou za hlavní rizikové látky stále považovány zejména pesticidy používané převážně (ale nejen) v zemědělství. Toxinů v přírodě je ale mnohem více a zahrnují mimo jiné i širokou skupinu látek, které si vytvářejí rostliny na obranu vůči svým býložravým predátorům.
30.06.2022 | Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí. Upravuje to nařízení vlády o podmínkách pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny a mléka do škol.
14.06.2022 | Teplé večery, dobré jídlo a pití, parta kamarádů nebo rodinná oslava… Grilovací sezona je tu a s ní i každoroční přemítání nad tím, jak grilovací klasiku v podobě masa na sto způsobů obohatit. Zkuste si letos na gril přihodit trochu více ovoce a zeleniny! Poradíme vám, jaké druhy se na gril hodí a čím přípravu ozvláštnit.
22.12.2021 | V klimatických podmínkách ČR nelze většinu zeleninových druhů pěstovat celoročně v polních podmínkách, a často ani v krytých plochách. Přinášíme Vám proto jednoduchý přehled, kdy je možné na pultech našich obchodů nalézt zeleninu pocházející z našich polí dle období sklizně a možného skladování
26.08.2021 | Obyvatelé brněnských sídlišť vyhodili do popelnic v loňském roce téměř o 27 % méně potravinového odpadu než v roce předchozím. Průměrný obyvatel Brna pak o 11 % méně. Odborníci z Mendelovy univerzity měřili již druhým rokem ve vybraných městských částech Brna množství potravin vyhozených do komunálního odpadu. V každém ročním období udělali rozbor komunálního odpadu z běžných „černých" popelnic celkem z 900 domácností v Brně, z toho 300 ze sídlištní zástavby, 300 z vilové a 300 z venkovské zástavby. Projekt, který financuje Technologická agentura ČR, však nemá za cíl pouze zjistit, kolik potravin se reálně vyplýtvá, vědci chtějí i změnit chování lidí.