Rakušan vyrábí

Rakušan vyrábí "víno s Mozartem"

10.03.2011 ČTK

Jestli se uchytí prazvláštní nápad jednoho Rakušana, bude možná na ochutnávkách vína slyšet věty jako "Není v tom trochu Mozarta? Nebo je to snad šmrncnuté Haydnem?", napsala agentura AP.

Markus Bachmann, který je přesvědčen, že klíčovou ingrediencí pro výrobu dobrého červeného nebo bílého je hudba, totiž vymyslel speciální přehrávač, který vystavuje kvasící víno vlnám klasické, jazzové nebo elektronické hudby. Podle něho to příznivě ovlivňuje proces zrání a přispívá to k lepší chuti vína. Jde o nejnovější z řady podobně výstředních vinařských zlepšováků, z nichž některé mají také co dělat s hudbou. Ve sklepích portugalského vinařství José Maria da Fonseca sudům, v nichž zraje značka Periquita, pouštějí klasickou hudbu. Francouz Henri Maire zase vyslal tisíce lahví svého vína na okružní plavbu kolem světa, aby se pohoupaly na vlnách. Je tu taky Rakušan Rainer Christ, který přísahá na sklizeň hroznů za úplňku, protože to prý dělá jeho víno bohatší a zajišťuje mu to větší trvanlivost. Vědci si z těchto metod dělají legraci a označují je v nejlepším případě za neškodné, v nejhorším za cynický marketingový trik. Fyzik Werner Gruber z Vídeňské univerzity Bachmannův nápad odmítl jako paskvil. "Kvasinky nemají názor. Skutečně jim nezáleží na tom, jestli se jim hraje AC/DC, Madonna nebo Mozart," řekl. Bachmanna tyto kritiky neodrazují. Trvá na tom, že jeho nápad bude jedním z milníků vinařství. Ale tento čtyřiačtyřicetiletý muž, který předtím asi deset let vedl bary a restaurace a ještě dřív pracoval ve společnosti zabývající se klimatizací, svůj vynález žárlivě hlídá a nenechává ho nafilmovat nebo vyfotografovat. Žertem ho nazývá "plavající talíř" a prozrazuje o něm jen tolik, že váží 1,4 kilogramu a ponořuje se přímo do kvasícího moštu, aby stimuloval kvasinky. "Víno je tak vyzrálejší a taky dřív zraje. Všechny jeho chutě a vůně jsou mnohem lepší," řekl v nedávném rozhovoru Bachmann. Podle jeho teorie zvukové vlny linoucí se z jeho přehrávače rozhýbávají částice kvasinek a mimo jiné způsobují, že tyto částice vstřebávají větší kvanta cukru, takže celkový obsah cukru ve víně se snižuje. "Všecko je to na absolutně vědeckém základě," řekl Bachmann. Profesor biotechnologie vína Florian Bauer ze Stellenboschské univerzity v JAR říká, že zvukové vlny mají dopad na molekuly v tekutinách i v pevných látkách a mohou urychlovat chemické procesy. Neví prý ale o ničem, co by vědecky dokazovalo, že hudba vylepšuje víno. Bachmann se spojil s šesti dalšími rakouskými vinaři a brzy přijde na trh 31.000 litrů takzvaného Sonor vína. Bude stát asi od 19 do 25 eur (475 až 625 korun). Bude mezi nimi pinot noir ročník 2010 s Mozartovou 41. symfonií a zweigelt stejného ročníku se směsicí operních árií.

Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.