Prošlé párky, listerie v mase, špatné značení

Prošlé párky, listerie v mase, špatné značení

27.09.2012 SVS ČR

Za poslední týden řešili inspektoři při veterinárních kontrolách především nesprávné, popřípadě nedostatečné označování výrobků.

V Plzeňském kraji bylo v neschváleném přístavku k budově závodu Český grunt s. r. o. nalezeno 115 kg baleného zmrazeného masa bez označení, mimo mrazicí boxy pak prošlé přísady do masných výrobků, sklad nebyl uveden ve schvalovací dokumentaci. Bylo zahájeno správní řízení o pozastavení schválení závodu a o uložení pokuty, plus nařízena likvidace potravin v tomto skladovacím zařízení.

Ve výrobně v Horní Bříze byly nesprávně označeny škvarky jako „domácí“, což je v rozporu s § 4 vyhlášky č. 113/2005 Sb. Pikantní párky byly uváděny do oběhu s prošlou dobou použitelnosti.

Na farmářském trhu v Břeclavi (Jihomoravský kraj) inspektoři ve dvou případech zjistili absenci označení výrobce, a to u masných výrobků (uzenin) a u mléčných výrobků (korbáčiky, nitě, tyčinky, brynza ze Slovenska). V Moravskoslezském kraji (Opava) bylo ve výrobně zjištěno zhruba 6 kg kuřecích skeletů a jater neznámého původu. U všech takovýchto zjištění musí dotyčný subjekt počítat se zákazem uvádění do oběhu, popřípadě s nařízením likvidace a vždy s pokutou.

"I porušení skladovacích teplot se objevuje jako stále se opakující problém. S chladnějším počasím ale přece jen méně," říká Josef Duben, tiskový mluvší Státní veterinární správy ČR. Tentokrát řešili inspektoři případ ve Zlínském kraji v Nivnici, kde šlo zhruba o 30 kg hovězího masa a kuřecího masa. V Moravskoslezském kraji v Ostravě Zábřehu byla ve výrobně a prodejně zjištěna neodpovídající teplota drůbežího masa a vepřového masa.

Méně časté jsou závažnější problémy. Inspektoři Krajské veterinární správy pro kraj Vysočina nařídili po kontrole na Jihlavsku vrátit zpět polskému dodavateli 22 507 kg suroviny – strojně odděleného kuřecího masa - kvůli zjištěným smyslovým změnám a zápachu. V Jihočeském kraji nařídila krajská veterinární správa zlikvidovat výrobci u Vlachova Březí 180 kg uzené krkovice a moravského masa kvůli zjištění bakterie Listeria monocytogenes. Zde musí výrobce kromě toho počítat s uložením pokuty a s nařízenou sanitací provozů a následnou kontrolou.


Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.