PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 Jana Čiháková

Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Současná politika Evropské unie klade na zemědělce a potravináře další a další požadavky a tím významně snižuje jejich konkurenceschopnost a potravinovou soběstačnost. Požadavky na úpravu podmínek Green dealu jsou důležité pro nás pro všechny, protože evropská klimatická politika v současné podobě je natolik zdrcující, že v konečném důsledku může celé zemědělství a potravinářství zlikvidovat.

Pro potravináře jsou nejdůležitější požadavky týkající se snižování byrokracie a administrativní zátěže, zejména omezení mnohanásobných kontrol, kdy tu samou věc kontroluje současně několik institucí a snížení počtu nových legislativních požadavků.

DOVOZ ZE TŘETÍCH ZEMÍ JE PROBLÉM

Výhrady máme také k dovozům ze zemí mimo EU, kde jsou plodiny pěstovány a zvířata chována za podstatně benevolentnějších podmínek (používání v EU zakázaných pesticidů, antibiotik, minimální požadavky na welfare zvířat a další). Všechny tyto kroky významně podkopávají konkurenceschopnost našich zemědělců, ale i potravinářů a postupně tak dochází k omezování českého, resp. evropského zemědělství a potravinářství.

„Zemědělci i potravináři chtějí společně udržet domácí produkci zemědělských surovin. „Protesty neustávají napříč celou Evropou, proto věříme, že návrhy na úpravu podmínek Green dealu budou úspěšné,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR.


Mohlo by vás zajímat

PRODUCENTI PRAVÉHO CHAMPAGNE CHTĚJÍ SKLÍZET MÉNĚ: PROČ?

20.07.2024 | Francouzští producenti šampaňského žádají, aby se v letošním roce sklidilo méně hroznů. Přiměl je k tomu patnáctiprocentní pokles prodeje v prvním pololetí. Zákazníci kvůli nejisté ekonomické situaci šetří, uvedla agentura Reuters.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

PALIVŮM SE NEVYHNE ZDRAŽENÍ - PROMÍTNE SE I DO CEN POTRAVIN?

27.07.2024 | Od roku 2027 začne v České republice a dalších členských státech Evropské unie platit nová norma ETS 2, která rozšiřuje systém emisních povolenek i na sektor dopravy a paliv. Tento krok má za cíl zahrnout environmentální náklady spojené se spalováním fosilních paliv do jejich ceny. To nevyhnutelně povede k nárůstu cen pohonných hmot, což vyvolává obavy nejen mezi motoristy, ale i v potravinářském sektoru, neb se vyšší ceny mohou promítnout i do cen některých dovozových potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.