Přehled prohřešků v obchodech

Přehled prohřešků v obchodech

08.10.2012 SZPI

Škůdci v sušených meruňkách, málo ovoce v džemu, rozbředlé okurky a příliš mnoho kyseliny ve víně. Na jaké další prohřešky můžete v našich obchodech narazit?

V Kauflandu (Jičín) byli u Sušených meruněk na vnitřní ploše sáčku zjištění drobní živí škůdci. Výrobek vykazoval zápach po kvašení.  

V BILLE v Hořicích bylo u Lubawy, broskvového džemu zjištěno 27,9 g broskví ve 100 g výrobku, což je méně, než výrobce deklaruje na obale - "100 g výrobku obsahuje: 35 g ovoce".

V Kremžské hořčici Delipo v Penny Marketu (Praha 4, Modřany) zase inspekce objevila nižší obsah cukru (resp. sacharózy) než stanovuje příslušná vyhláška. V Penny Marketu v Jindřichově Hradci obsahovala Vysočina 700 g  méně čisté svalové bílkoviny než stanovuje příslušná vyhláška. U výrobku byla zjištěna vyšší hodnota aktivity vody než je dáno příslušnou vyhláškou - výrobek se může spotřebiteli jevit jako málo "vysušený".

V prodejně KORREKT ve Vrchlabí nalezla inspekce Sterilované okurky Seliko, jejichž konzistence byla v horní polovině obsahu sklenice měkká, rozbředlá, plody se po napíchnutí na vidličku rozpadaly. Na vnitřní straně víčka se vyskytovala rez. Chuť výrobku byla netypická pro daný typ potraviny.

okurky

Prodejna JEDNOTA v Hradci Králové nabízela Piškoty polévané s ovocným želé - višeň, na jejichž povrchu se vyskytovala plíseň. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

piskoty

V prodejně Květoslavy Stuchlíkové v Moravských Budějovicích bylo u Muškátu moravského, moravského zemského vína bílého, SUCHÉHO, alk. 12,5 % obj. (sudového) překročeno maximální povolené množství kyseliny citronové. Kyselina citronová se přidává do vína z důvodu stabilizace.

V ESO-LANDU v Jindřichově Hradci obsahoval Turistický salám Kmotr méně čisté svalové bílkoviny (svaloviny), než je stanoveno v příslušné legislativě. Výrobek dále obsahoval více tuku, než výrobce uvádí na obale výrobku.

V Tesco Stores v Boskovicích inspekce objevila Kubíčkovy párečky šedozelené barvy. Povrch obalu jednotlivých párků byl oslizlý, povrch párků po oloupání oslizlý, vůně cizí s nakyslým zápachem. Výrobek se nepovažuje za bezpečný, pokud jeví známky kažení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování.

parecky

SPAR Česká obchodní společnost s.r.o. v Brně prodávala pastináik, u nějž bylo laboratorně zjištěno překročení maximálního množství kadmia.

Prodejna JIP východočeská, a.s. v Brně prodávala masný výrobek Viking, u něhož byla zjištěna vyšší hodnota aktivity vody, než je stanoveno v příslušné vyhlášce. Výrobek se spotřebiteli může jevit jako málo "vysušený".

viking

LN Group v Dolanech prodávala Instantní nápoj s čajovým extraktem multivitaminový, který obsahoval barviva neuvedená na obale výrobku, a to žluť SY a tartrazin.

caj

J.L.N. spol. s r.o. v Opavě nabízela Familýs wafers, Plněné oplatky s krémovou náplní s ořechovou příchutí. výrobek obsahoval alergen - arašídy v množství 9,258 g/kg. Spotřebitel je klamán označením, že "výrobek může obsahovat stopové množství arašídů".

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Inspekce zakázala tunu nevyhovujících potravin z Vietnamu

03.02.2014 | Zkvašené ovocné pomazánky s plísní a larvami hmyzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.