PŘEDRAŽENÉ TĚSTOVINY? VELCÍ VÝROBCI ČELÍ KRITICE

PŘEDRAŽENÉ TĚSTOVINY? VELCÍ VÝROBCI ČELÍ KRITICE

23.06.2023 Jana Čiháková

Velcí výrobci těstovin, například italská společnost Barilla či francouzská firma Panzani, čelí v Evropě kritice za vysoký růst cen svých produktů. Píše to dnes deník Financial Times. Za zdražení v uplynulých měsících mohl růst cen kanadské pšenice, ze které se vyrábí velká část těstovin v Evropě. Politici a sdružení spotřebitelů však tvrdí, že ceny komodit již začaly klesat, aniž by se to promítlo do cen pro konečné spotřebitele.

Výrazné zdražení zaznamenaly téměř všechny evropské země. Silnější, než byl průměr Evropské unie, bylo například v České republice či Maďarsku. Za špagety či fusilli si výrazně připlatily i domácnosti v Itálii, které patří k největším konzumentům těstovin v Evropě. Na Apeninském poloostrově se ceny těstovin meziročně zvýšily v květnu o 14 procent a v dubnu a v březnu o 17,5 procenta.

Tento vývoj kritizují spotřebitelské asociace. "Meziroční růst cen (těstovin), který se měří každý měsíc, je dvakrát vyšší než míra inflace," poukazuje italské sdružení spotřebitelů Codacons. To již podalo podnět na výrobce k antimonopolnímu úřadu. Další sdružení spotřebitelů vyzvalo Italy k "těstovinové stávce" od čtvrtka do konce měsíce. Bojkot nákupu těstovin by podle sdružení mohl přimět výrobce ke snížení cen.

NÁKLADY ROSTOU

Výrobci se však brání tím, že ceny nezáleží jen na komoditách, ale také na řadě dalších nákladů, které se nadále zvyšovaly. Jednalo se například o ceny obalů či mzdy. Podle zástupců výrobců není navíc pokles cen komodit okamžitý, protože mnoho výrobců má nakoupené zásoby za "staré" a tudíž vyšší ceny. "Pokud by současný trend poklesu cen (komodit) pokračoval delší období, tak bychom se mohli dočkat poklesu cen pro spotřebitele," uvedl tajemník sdružení italských potravinářských firem UIP Luigi Cristiano Laurenza.

Klíčovým faktorem růstu cen těstovin bylo sucho v Kanadě v roce 2021, které poškodilo tamní sklizeň. Z kanadské pšenice se vyrábí podstatná část těstovin v Itálii i v dalších evropských státech. Ceny kanadské pšenice začaly tento rok klesat, zůstávají však o pětinu vyšší než v červnu 2021, kdy začaly výrazněji růst.

Podle analytika Davida Ortegy se navíc projevuje obecná cenová tendence v potravinářství. "Ceny rostou velmi rychle, když nastane šok, a trvá jim delší dobu, než klesnou," řekl Ortega deníku Financial Times.

Situací se začali zabývat i politici. Francouzský ministr financí a hospodářství Bruno Le Maire pohrozil výrobcům "daňovými opatřeními", pokud ceny nesníží. Některé firmy, například De Cecco, Barilla či Panzani, slíbily, že tak učiní od července. Tito výrobci používají především pšenici vypěstovanou ve Francii. Se zástupci výrobců se sešel italský ministr pro podniky Adolfo Urso. Vláda v Římě však zatím žádné opatření nepřijala.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.