Práce dost pro všechny, říká vedení největšího pivovaru

Práce dost pro všechny, říká vedení největšího pivovaru

18.11.2020 Jana Čiháková

Plzeňský Prazdroj zatím ani v době výrazně snížené poptávky po pivě nepropouštěl. ČTK to řekl mluvčí největšího českého pivovaru Zdeněk Kovář. Poptávka po pivu klesla kvůli pandemii koronaviru. Na jaře i teď na podzim zřídil podnik interní burzu práce, kdy zaměstnanci méně vytížených oddělení dočasně pomáhají v jiných provozech firmy.

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci předpokládají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent, uvedl Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění.

"Naši zaměstnanci jsou pro nás klíčoví, proto i přes tvrdé ekonomické dopady krize na naše podnikání jsme nepropouštěli. V dubnu jsme našim zaměstnancům zvýšili platy," uvedl Kovář. Prazdroj má v ČR celkem asi 2200 zaměstnanců, z toho 1000 pracuje v Plzni.

Každý pomáhá, kde je třeba

Už na jaře podnik zřídil interní burzu práce, kdy zaměstnanci méně vytížených oddělení jako například eventoví manažeři nebo průvodci návštěvnických tras po dohodě změnili dočasně působiště a vypomáhali například ve skladu nebo při zajišťování ochranných pomůcek. Celkem během jara změnilo působiště přes 90 zaměstnanců. "Velice se nám to osvědčilo, kolegové pořád měli svůj plat a vypomohli tam, kde bylo zrovna třeba. Na základě pozitivních zkušeností ze všech dotčených oddělení jsme burzu práce obnovili i teď na podzim," uvedl Kovář. Kromě pomoci v rámci firmy nabídl Prazdroj 20 zaměstnanců se zkušenostmi telefonního operátora ministerstvu zdravotnictví, aby pomohli hygienickým stanicím s trasováním kontaktů pacientů nakažených koronavirem.

Obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz minulý týden uvedl, že odbyt sudového piva v hospodách se meziročně snížil na pět procent. Pivovar už 14. října kvůli uzavření hospod uvedl, že utlumí stáčení piva do sudů a tanků a posílí výrobu baleného piva. Během jarní koronavirové krize se mu propadly prodeje zhruba o 40 procent; odbyt v restauracích a hospodách tvoří 40 procent celkového prodeje. Prazdroj stejně jako na jaře vymění zdarma restauracím a hospodám veškeré prošlé pivo za čerstvé a zlikviduje jej na vlastní náklady. Zároveň jim poskytuje poradenství k programům státní podpory a odložil splatnost veškerých faktur až po koronaviru.

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová uvedla, že prodej čepovaného piva v ČR se za prvních devět měsíců roku snížil o 20 procent, do konce roku očekává svaz prohloubení propadu na minimálně 30 procent. "Obecně lze říct, že propad máme i v exportu, off-trade (lahve nebo plechovky) mírně roste, ale nemůže v žádném případě nahradit propady v on-trade (v restauracích) a exportu," řekla.

Svaz na začátku listopadu uvedl, že jedná s ministerstvem zemědělství o kompenzacích. Pivovary kvůli zavřeným gastronomickým provozům přicházejí každý měsíc o stovky milionů korun. Svaz chce také začít s ministerstvem financí projednávat změny, aby pivovary případně nemusely platit příští rok spotřební daň za zlikvidované pivo.


Mohlo by vás zajímat

BOHEMIA SEKT SE BÝSKL: ZE SOUTĚŽE JEDE ŠEST MEDAILÍ

23.07.2024 | Výrobce šumivých vín Bohemia Sekt získal pět zlatých a jednu stříbrnou medaili na mezinárodní vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se letos konala v Itálii. Do soutěže poslal sedm vzorků, předčil tak i řadu vín z Francie či vinařských zemí z amerického kontinentu. V tiskové zprávě to řekl enolog a hlavní sklepmistr Josef Švéda.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.