Pozor na potraviny a nápoje v plechovkách

Pozor na potraviny a nápoje v plechovkách

27.06.2013 Ing. Věra Šalplachtová

Kolik z nás ale napadne před načnutím koly nebo piva v plechovce očistit její víčko?

Většina lidí ovoce a zeleninu před konzumací pečlivě omyje, stejně jako si před jídlem umyje ruce. Kolik z nás ale napadne před načnutím koly nebo piva v plechovce očistit její víčko? Zbytečnost? Naopak, tak jednoduchý hygienický návyk nevezme víc než pár sekund a ochrání nás před nepříjemnými zdravotními problémy. 

Velké oblibě se nápoje v plechu těší u řidičů. Osvěží při návštěvě venkovních kulturních akcí, prodávají se na koupalištích. Limonády a kolové nápoje jsou běžně v nabídce školních automatů, kupují si je tedy i děti a mladiství. Plechovky udrží nápoje dlouho chladné, manipulace s nimi jejednoduchá a pohodlná a jsou lehčí než skleněné lahve. Před jejich nákupem však mohla mnohé odradit varovná zpráva, která před lety kolovala elektronickou poštou. Tento e-mail upozorňoval na zahraniční případy úmrtí, k nimž došlo po nákaze leptospirózou po napití se z infikované plechovky. Podobně jako tomu bývá u podobných poplašných řetězových zpráv, je i tato informace zbytečně přibarvená. Avšak nic není černobílé.

plechovka1

Nebezpečná onemocnění

Ve skladech nedostatečně vybavených deratizačními návnadami se mohou myši a potkani opravdu vyskytovat. Hlodavci kontaminují obaly výkaly nebo slinami, a pokud jsou nakaženi virovou nebo bakteriální chorobou, změní potravinářský produkt v nebezpečný zdroj infekce. Mezi nemoci přenosné z hlodavce na člověka patří leptospiróza nebo hantavirus. Leptospiróza je bakteriální onemocnění, patogenní bakterie se vyskytují v moči nakaženého zvířete. Obaly znečištěné výkaly hlodavců by proto mohly být zdrojem této nebezpečné choroby. Příznaky nemoci nejsou vždy jednoznačné, proto je snadno zaměnitelná s jinými. Průběh může být lehčí, trvající jen několik dní. Objevují se vysoké horečky, bolest svalů, nevolnost, zvracení a malátnost. Bohužel však není vyloučen vážný průběh, kdy dochází k poškození některých orgánů, ledvin, jater, případně i ke snížení srážlivosti krve. Tento stav je již životu nebezpečný a je nutný okamžitý zásah lékařů. Přenos z člověka na člověka není naštěstí znám. Pokud by tedy došlo k nákaze jedince z potravinářského produktu, k přenosu na lidi z jeho okolí nedojde. Podobné projevy má i velmi vzácné onemocnění hantavirus. Šíří se i pouhým vdechnutím viru. Způsobuje horečky, bolesti hlavy, svalů, zrakové potíže. Rovněž v tomto případě může mít poměrně lehký průběh, ale i těžké stavy končící smrtí. Nejvíce ohrožuje ledviny a dýchací soustavu. 

plechovka2

Z plechu ne!

V České republice však takové nákazy mající původ v potravinách a jejich obalech nehrozí. Výrobci i distributoři se musejí řídit předpisy, které jim ukládají zajistit celou výrobu i skladovací prostory proti vniknutí škůdců a vybavit je deratizací a dezinfekcí. O dodržování těchto pravidel se pravidelně přesvědčují kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Dostatečnou ochranu představuje sekundární obal. „V Budvaru se balí plechovky po šesti až dvanácti kusech do fóliového balení přímo na konci plnicí linky,“ uvádí Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

plechovka3

Rozhodně není důvod se potravinám v plechových obalech vyhýbat. Množství takto znečištěných obalů je minimální. Před načnutím plechovky by však mělo být samozřejmostí omytí vodou, ještě lépe saponátem. Pokud taková možnost není, je třeba ji alespoň otřít. Zminimalizuje se tak množství případných nebezpečných mikrobiálních buněk a virů. Tento postup je nutný i tehdy, pokud nápoj nekonzumujeme přímo z obalu, ale přeléváme jej do sklenice. V opačném případě bychom si při přelévání tekutiny spláchli nečistoty přímo do skleničky.

Další možností je použití slámky, která eliminuje kontakt nápoje s vnější částí obalu. Zásady hygieny je třeba dodržovat i u všech dalších konzervovaných výrobků – kompotů, zeleniny, rybiček či paštik. Přestože je nebezpečí nákazy hlodavci přenosným onemocněním velmi malé, obezřetnost se i tak vyplatí. Musíme si uvědomit, že na cestě od plnicí linky na náš stůl urazí každý výrobek kus cesty, přijde do kontaktu hned s několika páry rukou zaměstnanců výroby a obchodu a nachází se na něm množství dalších virů a mikrobů. Spíše než ochranou proti „krysím“ nemocem je proto očista plechovky prevencí před chorobami špinavých rukou.


Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.