POZOR NA MAĎARSKÝ GULÁŠ Z LÍDLU: VÝROBCE SI HRAJE S OBSAHEM MASA

POZOR NA MAĎARSKÝ GULÁŠ Z LÍDLU: VÝROBCE SI HRAJE S OBSAHEM MASA

18.08.2023 Jana Čiháková

V Maďarském guláši z Lidlu bylo výrazně méně masa, než jeho český výrobce uváděl na obalu, zjistili při analýze vzorku inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Zakázala prodej čtyř šarží a s Lidlem, který guláš nabízel pod privátní značkou Pikok, zahájila správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Marek Bartík.

Výrobcem guláše je společnost Whalley z Velkého Šenova na Děčínsku a podvodné šarže měly trvanlivost do 24. března 2025, 14. prosince 2025, 16. března 2026 a 30. března 2026. Na obale výrobce uváděl, že v guláši je 31,25 procenta hovězího masa a stejný podíl vepřového masa, dohromady tedy 62,5 procenta masa. Avšak v daných šaržích bylo od 41,6 procenta do 54,5 procenta masa. V krajním případě tak byl guláš ošizený o třetinu masa.

Tyto praktiky výrobců a prodejců se podařilo v dřívějších letech výrazně omezit intenzivním kontrolním tlakem a pokutami ze strany potravinářské inspekce. Podvod byl obvykle veden snahou ušetřit na dražší složce potraviny, v tomto případě na mase, a nahradit ji složkou levnější.


Mohlo by vás zajímat

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.