Penny Market v Plzni uzavřen

Penny Market v Plzni uzavřen

13.03.2014 ČTK

SZPI našla v prodejně stopy po hlodavcích.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) včera uzavřela prodejnu Penny Market v Plzni na ulici Edvarda Beneše. Při kontrole zjistila stopy po hlodavcích, sdělil ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Podle něj byly myší exkrementy na prodejní ploše. 
    "Nezvládnutí redukce škůdců v potravinářských provozech je hrubým porušením hygienických předpisů. Vzhledem ke zjištěným skutečnostem nemohl prodejce zaručit bezpečnost potravin uváděných do oběhu, a proto jsme nařídili prodejnu zavřít," uvedl Kopřiva. 
    Inspekce zároveň prodejci uložila, aby zajistil deratizaci a sanitaci prodejní plochy i zázemí a zabezpečil provozovnu před průnikem škůdců. "Až do splnění uložených opatření, což inspekce prověří opakovanou kontrolou, zůstane prodejna uzavřená," sdělil Kopřiva. 
    Dodal, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce je jediným dozorovým orgánem se zákonnými kompetencemi k výkonu úřední kontroly a ukládání opatření v oblasti potravinářské legislativy pro tento typ prodejny. 


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.