Pečené kuře s jablky podle drůbežářů z Klatov

Pečené kuře s jablky podle drůbežářů z Klatov

12.11.2015 redakce

Kuřecí maso má na našem stole své místo, a to i o Vánocích. Je chutné a zároveň lehce stravitelné.

Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, doporučuje všem gurmánům pečené kuře s jablky, lahodný pokrm, který se zaskví i na slavnostní tabuli.

Doba přípravy: 130 minut

Ingredience:1 větší kuře DZ Klatovy, sůl, 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 500 g brambor, 6 menších jablek, 3 větší cibule, čerstvé lístky šalvěje, omáčka: 1 sklenička jablečného octa, 1 sklenička jablečného želé, 1 lžíce koření na jablečný koláč (tj. 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, špetka mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého kardamomu), sůl, mletý černý pepř

Postup: Do mírně vyhřáté trouby dejte péct osolené kuře a připravte jablečnou omáčku: do hlubší pánve nalijte jablečný ocet i jablečné želé a přiveďte k varu. Oheň stáhněte a na mírném ohni za neustálého míchání povařte cca 20 minut, omáčka se musí zredukovat na objem menšího hrníčku. Poté pánev odstavte z ohně, omáčku ochuťte směsí koření na jablečný koláč a vše důkladně promíchejte. Hotovou omáčku rozdělte na dvě dávky a nechte odstát. Zhruba po hodině pečení potřete kuře jablečnou omáčkou, posypte pepřem, přidejte nakrájené brambory a jablka a nechte péct další hodinu. V průběhu pečení ještě dvakrát potřete kuře omáčkou a 20 minut před koncem pečení přidejte nakrájenou cibuli. Upečené kuře s bramborami a jablky naaranžujte na talíř. Zbytek šťávy z pečení nalijte do pánve, přidejte odloženou polovinu jablečné omáčky a za důkladného míchání vše lehce povařte. Dochuťte solí i pepřem a omáčku přelijte do omáčníku. Hotový pokrm podávejte s omáčkou a přizdobený lístky šalvěje.


Mohlo by vás zajímat

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.