recepty  

Pečem pecen

Pečem pecen

06.01.2014 Ing. Olga Hudcová

Vůně, chuť i radost z domácího chleba jsou něco úžasného, proto přinášíme jednoduchý recept, kterým oslní i „pekař – začátečník“.

Ingredience:

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek celozrnné mouky, 1 hrnek mouky žitné nebo tmavé chlebové, sušené droždí (asi 2 lžičky), 2 hrnky vody, 1 a ½ lžičky soli, 1 až 2 lžičky kmínu, další přísady dle chuti, možností a fantazie – lněná semínka, slunečnicová semínka, pohanka, česnek, cibule, bylinky apod.

Postup:

Všechny sypké suroviny důkladně promícháme v míse a přilijeme vodu. Vařečkou vymícháme husté těsto,které přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodin kynout. Po této době těsto vyndáme na pomoučený vál a pomoučenýma rukama roztáhneme na placku asi 3 cm vysokou. Necháme 10 minut odpočinout. Poté těsto přeložíme dvakrát na třetiny – horní a spodní část do středu, pravou a levou rovněž. Vznikající chleba necháme asi 20 minut odpočívat, během dalších 20 minut zapneme troubu na 230 °C, ve které necháme předehřát pekáč. Do horkého pekáče opatrně přendáme chleba, pro lesk a křupavou kůrku můžeme potřít osolenou vodou a také posypat semínky. Pečeme asi 45 minut.

chleba

 

Že má krajíc chleba místo v našich jídelníčcích, není pochyby. Nejen, že obiloviny tvoří základ potravinové pyramidy, chléb je obsažen i v mnoha starých příslovích a pořekadlech. Právě pomocí této potraviny jsou často velmi trefně vystiženy mezilidské vztahy, charakterové vlastnosti, ale i pracovní činnosti či poměry v zaměstnání:

„Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem.“

„Odříkaného chleba největší krajíc.“

„Všude chleba o dvou kůrkách.“

„Kdo se nesrovná s chlebem, nesrovná se ani s lidmi.“

„Nejen chlebem živ je člověk.“

„Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“

„Ani pes by od něj kůrku chleba nevzal.“

„Neváhal se rozdělit o poslední skývu chleba.“

„Došlo na lámání chleba.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

Čočka s jarním lupením

15.05.2015 | Mám ráda úplně všechny luštěniny. A ještě raději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je pokaždé jiná. Málokdy udělám dva stejné, přesto jsou si vždycky přinejmenším vzdáleně podobné. Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.