Palec nahoru, palec dolů

Palec nahoru, palec dolů

30.05.2014 Mgr. Kateřina Bendlová

Čokoláda léčí, kvůli chipsům stárneme. Co dalšího se děje ve světě potravin?

Palec nahoru: Mlsání nám prospívá

Hořká čokoláda není jen oblíbenou pochoutkou, ale také účinným lékem. Lékaři zjistili, že pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády snižuje krevní tlak a chrání cévy. Střevní mikrobi umožňují snadné zpracování hůře stravitelných látek obsažených v kakau, čímž vznikají molekuly, které působí protizánětlivě, chrání cévy před poškozením a snižují riziko cévní mozkové příhody. Čím více hořké čokolády sníme, tím více se těmto mikrobům daří a produkují prospěšné látky.

Blahodárné účinky čokolády mohou ještě zvyšovat prebiotika, která stimulují růst bakterií. Ta se nacházejí například v česneku či otrubách. Prospěšná je také kombinace s ovocem, jako je třeba granátové jablko.

cokolada

Palec nahoru: Budeme zdravější?

Češi by se měli podle Národní strategie ochrany a podpory prevence nemocí naučit zdravě stravovat. Ze statistik vyplývá například to, že zatímco se od roku 1962 zvýšil průměrný věk dožití, věk dožití ve zdraví se nezměnil, což je podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty důsledkem lepšího zdravotnictví a mizerného stravování. Češi konzumují příliš mnoho cukrů, tuků i soli.

Mezi hlavní pozitivní trendy patří projekty Ovoce do škol a Mléko do škol, vzrůstající zájem o složení a kvalitu potravin či rostoucí spotřeba ovoce a zeleniny. Horizontem strategie je rok 2020. „Chceme přijmout a zavést národní akční plán na ozdravení výživy a na prevenci nadváhy,“ uvedl Valenta.

zdrave

Palec nahoru: Obrana jídelen

Jedenáct institucí zabývajících se výživou a zdravým životním stylem, například Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy nebo Vím, co jím a piju, se postavilo na obranu školních jídelen. V otevřeném dopise adresovaném ministrům školství, zdravotnictví a zemědělství protestovaly proti iniciativě Skutečně zdravá škola, která odmítá nynější výživové normy, které jsou údajně zodpovědné za nezdravou přípravu školní stravy.

Odborníci stojí za názorem, že školní jídelny vaří zdravě a jejich kritika není na místě – alternativní způsoby stravování by podle nich neměly nahradit vybudovaný systém spotřebního koše. Ten udává množství jednotlivých složek, které má dostat dítě příslušného věku.

jidelna

Palec dolů: Starší kvůli chipsům

Některá jídla mohou sice patřit k našim favoritům, ale podle vědců může jejich konzumace přispět k rychlejšímu stárnutí a dalším problémům. Týká se to například smažených brambůrků, rozpečeného chleba nebo sušenek, cereálií a kávy, jestliže se připravují příliš brutálně nebo za vysokých teplot. Vyplynulo to z výzkumu vědců na univerzitě v Lille, kteří se zabývají produkty pokročilé glykace.

Abychom zabránili jejich vzniku, je vhodné vařit jídla za nízkých teplot a volit spíše vaření ve vodě či páře před smažením či grilováním a vynechat ty části, které jsou nejvíce připečené. Tyto produkty mají totiž pro organismus zhoubný vliv zejména při cukrovce, ledvinové nedostatečnosti a stárnutí.

chipsy

Palec dolů: Šetří už všichni

Při nákupu potravin se více řídí cenou už i lidé s vyššími příjmy, vyplývá s průzkumu společnosti KPMG. Ve srovnání s loňským rokem se tak situace výrazně změnila, u respondentů nad s platem 25 000 průzkum uvádí téměř 75 % nárůst těch, kteří uvádějí cenu jako hlavní kritérium při výběru potravin.

Podle Českého statistického úřadu vzrostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v loňském roce o 4,9 %, reálná mzda naopak poklesla. I přes tento trend se však Češi nadále řídí především kvalitou potravin – za nejdůležitější ji považuje téměř polovina dotázaných. Průměrné měsíční výdaje za potraviny se příliš nemění, u tří čtvrtin Čechů dosahují maximálně 2500 korun za osobu.

nakupy

Palec dolů: Nepoctivé víno

Černý trh s vínem v České republice v posledních letech jenom kvete. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce až třetina vín kontrolami loni neprošla – z 1090 kontrolovaných vzorků jich nevyhovělo 396. Nejčastějšími prohřešky bylo chybné značení (například geografického nebo botanického původu), senzorické vady nebo jiný obsah alkoholu, než výrobce deklaroval na obale.

Vína také obsahovala barviva či jiné přídatné látky jako glycerol nebo vodu. Převážnou většinu těchto prohřešků přitom nemá spotřebitel šanci sám poznat. Svaz vinařů tak chce přimět stát, aby se v boji proti černému trhu více inicioval. Zpřísnit by se měly kontroly u prodejců, distributorů i výrobců.

vno

 


    
  


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Roman Štolpa: Na teplou večeři mě ženy neutáhnou

08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.