Olomoucké tvarůžky byly plesnivé

Olomoucké tvarůžky byly plesnivé

05.08.2013 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v posledním období nacházela v maloobchodní síti zvýšený počet plesnivých olomouckých tvarůžků od tradičního výrobce A. W. z Loštic na Šumpersku, informoval ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva

    Společnost proto 19. července zastavila výrobu, aby dezinfikovala výrobní zařízení. Tento týden by měla výrobu opět spustit, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
    Krajská veterinární správa od letošního ledna zvýšila frekvenci kontrol u výrobce dvojnásobně, objevila se zde každé dva týdny. Výrobce podle Dubna spolupracuje s dozorovým orgánem a poskytuje mu veškeré informace o opatřeních a zjištěních při kontrole výrobků. Zastavením výroby a komplexní sanitací provozovny prošel výrobce již letos v dubnu.
    "U tvarůžků se objevovaly neušlechtilé plísně ještě před uplynutím doby použitelnosti výrobku. Inspekce v takovém případě vždy nařídila stáhnout výrobek dané šarže z prodeje. Zjištění jsme předávali právě Státní veterinární správě," doplnil Kopřiva.
    Jednatel společnosti A.W. Karel Hlaváček dnes ČTK řekl, že společnost v první polovině letošního roku evidovala zvýšený počet reklamací, které se týkaly plísně ve tvarůžcích. Firma proto ihned zpřísnila kontroly všech vstupních surovin, avšak odborníci zdroj kontaminace nezjistili. Stejně dopadly i kontroly zaměřené na celý výrobní proces. "Naše výrobky byly po zabalení a expedici bez plísně," podotkl Hlaváček.
    Loštickou tvarůžkárnu podle Hlaváčka zkontrolovali také pracovníci Státní veterinární správy, avšak žádná pochybení při výrobě tvarůžků nezjistili. "Reklamace od obchodníků ani poté neustaly, takže jsem se po konzultaci s odborníky rozhodli pro generální sanitaci provozu, kterou běžně děláme dvakrát ročně," uvedl Hlaváček.

cheese


    Jednotlivé části výroby tvarůžků byly na konci července podle Hlaváčka postupně pozastaveny a preventivně vyčištěny. Celý výrobní proces byl v loštickém závodě obnoven minulý týden ve čtvrtek. "Výpadek výroby odhadujeme na týdenní produkci, která činí zhruba 40 až 50 tun. Obchodníkům jsme oznámili, že expedici tvarůžků obnovíme 12. srpna," řekl Hlaváček. Připustil, že v některých obchodech kvůli pozastavení výroby nemusí být tvarůžky v následujících dnech k dostání.
    V roce 2011 společnost A.W. zvýšila prodej Olomouckých tvarůžků ze 1791 tun v roce 2010 na 1958 tun. Od ledna do dubna loňského roku ale už prodejní statistiky zaznamenaly pětiprocentního pokles z 643 tun ve stejném období roku 2011 na 611 tun. V roce 2011 tržby společnosti A.W. vzrostly meziročně o 12,5 procenta na 256 milionů korun a za první čtyři měsíce loňského roku o 5,7 procenta na 90 milionů korun. Výsledky za celý rok 2012 firma zatím nezveřejnila.
    V Lošticích na Šumpersku se tvarůžky vyrábějí od roku 1876. V roce 1897 převzal živnost Alois Wessels, podle jehož iniciál se firma jmenuje dodnes. V roce 2010 dostaly Olomoucké tvarůžky od Evropské unie status chráněného zeměpisného označení.


Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nejvíc problémové jsou čokolády, ovoce a medy

27.02.2014 | SZPI uskutečnila v roce 2013 celkem 35 686 plnohodnotných kontrol.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.