Nezapomínejte na pitný režim

Nezapomínejte na pitný režim

19.06.2013 ČTK

Přinejmenším dva až tři litry tekutiny v menších dávkách v průběhu celého dne, při zátěži i víc, doporučují hygienici lidem v nynějších horkých dnech.

Radí nosit vodu stále s sebou a upíjet. K pití by měli být pobízeni hlavně senioři a menší děti, nemající pocit žízně. Horké počasí ohrožuje hlavně lidi nad 65 let, děti do čtyř let, těhotné a kojící či zvláště drobné ženy, lidi s nemocným srdcem, vysokým tlakem a pacienty užívající léky na depresi či nespavost.

Člověk denně vyloučí v průměru 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. Pro vyrovnanou vodní bilanci musí tyto ztráty nahradit. V horku se člověk více potí, a tak by měl i více pít, případně jíst ovoce a zeleninu bohaté na vodu, jako jsou rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy. Voda pomáhá regulovat tělesnou teplotu a zabraňuje přehřívání.


    Rady o správném pitném režimu ve vedrech zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Nejvhodnější na pití v horku je čistá kohoutková voda, vody balené, které mohou být i slabě mineralizované, dále neslazené a ne moc silné čaje, hlavně zelené, lze i bylinné, a vodou ředěné ovocné a zeleninové přírodní šťávy nepřislazované cukrem. Slazené kolové nápoje jsou nevhodné, zvyšují pocit žízně.

voda


    Pro doplnění minerálů, o které tělo přijde pocením, je dobré pít minerálky, dospělý by měl vypít denně nanejvýš půl litru, dítě méně. Minerálky by se měly střídat. Kdo se léčí se srdcem či s ledvinami, měl by se o pitném režimu poradit se svým lékařem. Alkohol ve vedru lze pít, ale s mírou. Ani zdravý dospělý by neměl vypít za den víc než půl litru piva nebo dvě deci vína - výhodnější je střik, který dodá tělu také vodu.


    Dehydratace, tedy nízký obsah vody v těle, ohrožuje fyzický i psychický výkon, může zhoršovat zdravotní stav nebo průběh onemocnění. Ministerstvo radí v horku omezit tělesnou zátěž a pohybovou aktivitu, při které se člověk zapotí. V poledních hodinách radí nepobývat na slunci a nosit pokrývku hlavy. Rodiče v žádném případě nesmějí nechat dítě v kočárku na přímém slunci, a už vůbec ne v autě na parkovišti. V zavřeném autě nelze nechat ani domácí mazlíčky, hrozí smrt z přehřátí.


    Místnosti je vhodné větrat večer, v noci a časně ráno, kdy je vzduch chladnější. Není dobré zvyšovat teplotu v bytě vařením a používáním trouby. Naopak pomáhá zastínit okna závěsy a žaluziemi, opakovaně si dát chladnou sprchu a pobývat ve stinných částech budov. Oblečení by mělo být lehké, netísnivé, světlých barev a z přírodních materiálů.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.