Nejúspěšnějším pivovarem v anketě Pivo roku se letos stal Bernard

Nejúspěšnějším pivovarem v anketě Pivo roku se letos stal Bernard

09.11.2018 ČTK

Rodinný pivovar Bernard byl nejúspěšnějším pivovarem v letošním ročníku ankety Pivo roku, kterou pravidelně pořádá Sdružení přátel piva (SPP).

Stal se Pivovarem roku, jeho Jedenáctka vyhrála v kategorii Světlý ležák a Jantarový ležák v kategorii Polotmavé pivo. Výsledky dnes vyhlásili pořadatelé v Pivovaru Garage v Ostravě.

Hodnocení se skládá z ankety, do níž jsou zařazena všechna piva, která se v Česku vaří, a následné degustace. Také anketní část vyhrál Bernard s Jantarem. Členové SPP letos hlasovali pro rekordních 387 značek piva.

Podsládek Bernarda Jaroslav Spáčil ČTK řekl, že pivovar je úspěšný díky tomu, že dělá klasicky poctivě vaření, ležení i kvašení, a možná také díky vlastním kvasnicím. "Máme vlastní propagační stanici a každý týden si děláme nové kvasnice, takže jsou pořád čerstvé, a tím pádem to pivo kvasí tak, jak mají, nejsou staré a nedělají různé cizí příchutě," řekl Spáčil. Kvasnice od Bernarda kupují i některé minipivovary.

Předseda SPP Tomáš Erlich řekl, že poměr získaných ocenění mezi minipivovary a průmyslovými pivovary je poměrně vyrovnaný. Soutěž podle něj ukázala, že klasická spodně kvašená piva, jako jsou ležáky, zůstávají doménou průmyslových pivovarů, byť malých, a svrchně kvašená piva jsou doménou minipivovarů. Minipivovary podle Erlicha nejsou vyprofilované na určitý pivní styl, ale zkoušejí stále nové styly nebo jejich kombinace.

Předseda SPP řekl, že obliba piva se liší podle toho, kde lidé žijí. "Menší města dávají přednost klasickým desítkám, dvanáctkám a velká města, tam se víc experimentuje, tam se rozhodně prodá víc pšeničných piv, stoutů, víc aleů, víc ip," řekl Erlich.

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň řekl, že v Česku je asi 425 minipivovarů. "I s velkými pivovary je u nás kolem 465 pivovarů, což je nejvyšší číslo na obyvatele v Evropě. Vychází to nějakých 25.000 lidí na pivovar," řekl Šuráň.

Do deseti let podle něj v Česku může být i 1000 minipivovarů, jde hlavně o to, aby vznikaly ekonomicky smysluplně. Minipivovar bývá většinou restaurace s pivovarem. "Když ve vesnici budou dvě hospody, tak se nic neděje. Pivovarů může být klidně 1000 a vůbec si nebudou škodit ani vadit. Kdo dělá špatné pivo, zanikne, prostě nebude. Kdo dělá dobré pivo, tak bude fungovat, i kdyby vedle něho byl otevřený druhý pivovar," řekl Šuráň.

Některé minipivovary bývají mezi oceněnými pravidelně - Zichovec, Clock nebo Klášterní pivovar Strahov. Zichovecký Weizenbock se letos stal Pšeničným pivem roku, Clock 12 APA vyhrál kategorii Svrchně kvašené pivo a strahovský Sv. Norbert Smoked Porter zvítězil mezi svrchně kvašenými polotmavými a tmavými pivy.

Minipivovarem roku byl vyhlášen řemeslný pivovar Clock z Potštejna. Světlým výčepním pivem roku se stala Únětická 10 z Únětického pivovaru, Světlým speciálem roku Frankies Fucking Five Fingers z břeclavského pivovaru Frankies a Tmavým pivem roku třináctka z Pivovaru Rohozec.

Sládkem roku SPP vyhlásilo Pavla Palouše z pražského minipivovaru Cobolis. Palouš dříve působil v Zámeckém pivovaru Frýdlant nebo rodinném pivovaru Zichovec. SPP letos ocenilo mimořádnou cenou Střední průmyslovou školu potravinářských technologií Podskalská v Praze, která přímo navazuje na pivovarskou školu založenou v roce 1868 Janem Michaelem Scharym.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.