Nejmladší Pekařka roku je z Pardubic

Nejmladší Pekařka roku je z Pardubic

11.04.2013 Redakce

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal ve dnech 10. - 11. dubna 2013 v Pardubicích již 18. ročník národní soutěže o titul „ČESKÝ PEKAŘ ROKU 2013 – kategorie JUNIOR“. Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo devět mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a koláčů. Absolutní vítězkou s titulem Nejlepší pekařský junior roku 2013 se stala Magdaléna Vondrová, studentka 3. ročníku Střední školy potravinářství a služeb v Pardubicích.

Dovednostní soutěže mladých pekařů mají již dlouhou tradici a velmi pozitivní vliv pro výchovu nové generace potravinářů. Zdravá soutěživost přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Soutěžící získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a upevňují si hrdost k pekařskému řemeslu. Výchova mladé generace potravinářů je jednou z cest, jak udržet v tuzemsku poctivé řemeslo a výrobu kvalitních českých potravinářských výrobků.

To, zda mladí pekaři budou pokračovat ve svém řemesle i za několik let, však může do budoucna ovlivnit nepříznivý ekonomický stav oboru. „Vzhledem k výraznému zvýšení cen mouky po loňské sklizni, vysokým cenám energií a pohonných hmot většina pekařů v současné době bojuje o holé přežití,“ komentuje nepříznivý stav v pekárenském oboru předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

pekarka

Absolutní vítězkou s titulem Nejlepší pekařský junior roku 2013 se stala Magdaléna Vondrová, studentka 3. ročníku Střední školy potravinářství a služeb v Pardubicích

Pekařské řemeslo je krásné a voňavé. Avšak průměrný měsíční plat pekaře za práci převážně v nočních směnách a o víkendech nedosahuje ani dvou třetin celostátního průměru, což není pro mladou generaci příliš atraktivní. „Pekaři chtějí spotřebitelům dodávat kvalitní čerstvý chléb a pečivo. To lze ale zajistit jen s kvalifikovanými a řádně odměňovanými zaměstnanci. Aby pekařské výrobky byly kvalitní, měla by jejich cena přinášet přiměřený zisk pro výrobce. Výchovu mladých potravinářů by měl také mnohem více podporovat stát - jednak větší pomocí potravinářským školám a učilištím, ale i formou stipendií pro uchazeče o řemesla. Přispělo by to k větší zaměstnanosti a potravinové soběstačnosti v budoucnu,“ apeluje Dřízal.

 Současně se soutěží proběhla ve Střední škole potravinářství a služeb v Pardubicích i prezentace nabídky DIA sortimentu pekařských a cukrářských výrobků od společnosti ALTIS Kolín. O diabetu se mluví jako o epidemii 21. století a v České republice, která má největší přírůstky nových cukrovkářů v Evropě, to platí dvojnásob. S cukrovkou se u nás léčí 800 tisíc lidí a téměř 15 % dospělé populace může mít cukrovku v latentním stadiu. Nabídka DIA sortimentu a ukázky pečení pro firmy z pekárenského oboru tak mohou přispět k uspokojení zvýšené poptávky spotřebitelů v tomto segmentu.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.