recepty  

Nejlepší recepty na gril

Nejlepší recepty na gril

16.04.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Tipy na oheň pro masožravce i vegetariány.

Grilovaná zelenina s kozím sýrem

Doba přípravy: 30 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 4 baklažány podélně nakrájené na centimetrové plátky, 8 rajčat nakrájených na třícentimetrové plátky, 2 svazky jarní cibulky bez natě, 200 ml panenského olivového oleje, 2 lžíce octa (nejlépe bílého vinného), 3 rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř, 200 g kozího sýra (lze nahradit brynzou), olivový olej na pokapání, hrst čerstvých listů bazalky, 8 chlebových placek

Postup: Zeleninu ve velké mělké míse zakapeme směsí z poloviny oleje, octa, česneku, soli a pepře. Baklažány na rozpáleném grilu opékáme z každé strany 4-5 minut. Poté je přesuneme do další velké mělké mísy. Rajčata a cibulku grilujeme 3-4 minuty, jednou otočíme. Přidáme k baklažánu. Na horkou zeleninu v míse rozdrobíme kozí sýr a všechno ještě důkladně pokapeme zbylým kořeněným olejem. Směs jemně, nejlépe vidličkou, promícháme. Placky opečeme 1-2 minuty na grilu, jednou otočíme. Do placky si každý nabere zeleninu se sýrem, posype bazalkou a zabalí.

Kukuřice na grilu

kukurice

Doba přípravy: 30 minut, pro 4 osoby

Ingredience: 4 zralé kukuřičné klasy, sůl, česnek, pepř, chilli paprička, petrželová nať, máslo

Postup: Klasy zbavíme listí a povaříme téměř doměkka v osolené vodě. Zchladíme. Necháme změknout máslo a smícháme je s ostatními přísadami. Klasy potřeme ochuceným máslem a ogrilujeme ze všech stran. Můžeme potírat průběžně po celou dobu grilování.

Vepřová játra na grilu

jatra

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny marinování, pro 4 osoby

Ingredience: 05,5 kg vepřových jater, 100 ml červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce worcesterové omáčky, grilovací koření podle chuti

Postup: Smícháme olej, víno, worcesterovou omáčku a grilovací koření. Do této marinády naložíme játra nakrájená na plátky. Necháme uležet minimálně 2 hodiny. Poté játra napíchneme na jehly jako špíz a grilujeme. Podáváme s bramborami nebo pečivem.

 

Kuřecí prsa na grilu

kureci

Doba přípravy: 25 minut + 12 hodin marinování, pro 4 osoby

Ingredience: 0,5 kg kuřecích prsou, marináda: 4 lžíce oleje, 1 lžička soli, 2 lžičky grilovacího koření, 1 lžička worcesterové omáčky, 1 lžička sladké mleté papriky, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky mletého černého koření, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 celá vajíčka

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a vložíme do marinády připravené z ostatních ingrediencí. Necháme v ledničce odležet alespoň 12 hodin, poté grilujeme. Hotové maso podáváme s grilovanou zeleninou a bramborami.


Mohlo by vás zajímat

Netradiční okurková polévka s avokádem a mátou

26.08.2015 | "Tato unikátní polévka zasytí a zároveň osvěží. Když ji uděláte hustější, můžete si ji vzít s sebou třeba i na oběd do práce,“ doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Gazpacho z červené řepy s kozím sýrem

25.06.2015 | Tento recept můžete obměnit také tím, že místo červené řepy a pažitky použijete dvě menší okurky a bazalku.

Lahodné osvěžení z mrazáku

02.07.2015 | Jaké by to bylo léto bez lahodné zmrzliny? V parném létě máloco osvěží tak jako ledová pochoutka. Různých druhů jsou plné regály v obchodech, ale co zkusit zmrzlinu domácí bez jakýchkoli éček? Její příprava je jednoduchá, a pokud rádi experimentujete, domácí zmrzliny jsou pro vás ideální – fantazii se meze nekladou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.