Nejlepší české biovíno je z produkce Vinselektu Michlovský

Nejlepší české biovíno je z produkce Vinselektu Michlovský

03.03.2011 Redakce

Nejlepším českým biovínem za rok 2010 byla na včerejším slavnostním večeru u příležitosti veletrhu VINEX&HORECA FORUM 2011 v Brně vyhlášena Malverina pozdní sběr 2007, suché, z produkce společnosti Vinselekt Michlovský.

Soutěž Česká biopotravina roku byla vloni poprvé obohacena o kategorii „vína z ekologických hroznů“. Hned premiérový ročník se setkal s velkým zájmem ekologických vinařů. Šest vinařů do soutěže nominovalo celkem 18 vín vyrobených z ekologicky pěstovaných hroznů. „V posledních několika letech se množství ekologických pěstitelů vína značně rozrostlo a vyhlašovatel soutěže chtěl na tuto skutečnost reagovat. Ukazuje se, že to bylo správné rozhodnutí, v příštích letech by pravděpodobně mělo množství vín z ekologické produkce stoupat, vzhledem k ukončení přechodného období velkého množství pěstitelů“, komentoval první ročník soutěže Tom Václavík, organizátor soutěže. O vítězství v kategorii se utkala vína od těchto vinařů: Vinselekt Michlovský a.s., Veritas spol. s r.o., Templářské sklepy Čejkovice vinařské družstvo, Ing. Josef Abrle, Vlastimil Peřina-Vinný sklep EBEN a Vinné sklepy Kutná hora s.r.o. Do finálového rozstřelu poslali porotci tato vína: tří zástupce společnosti Vinselekt Michlovský, konkrétně Malverina pozdní sběr 2007, suché, Hibernal pozdní sběr 2007, polosladké a Laurot pozdní sběr 2008, suché. O prvenství se utkala se Svatovavřineckým zemským vínem 2009 z Vinných sklepů Kutná hora. „Michlovský opět kraloval další vinařské soutěži. Porotce ovšem také zaujalo první tuzemské slámové biovíno z produkce rodinné firmy Abrlových z Pavlova, které se k medaili nedostalo jen o fous“, říká Richard Stávek odborný garant kategorie. Pozitivně však byla hodnocena i vína ostatních producentů - Vlastimila Peřiny z Lednice nebo společností Veritas Bošovice a Templářské sklepy Čejkovice. Výsledky shrnula vedoucí degustační komise, Helena Baker: „Vína byla příjemným překvapením, neshledali jsme žádné problematické vzorky, ale vína spíše lepšího průměru až nadprůměrná“. Její slova potvrdil i další člen degustační komise, Ing. Jan Ševčík: „S kvalitou vín jsem velmi spokojen, mohu říci, že jsem si opravdu pochutnal“. V konečném rozstřelu porotci téměř jednohlasně šampiónem roku 2010 zvolili Michlovského suchou Malverinu. Pozitivním signálem je i to, že uspěla před vínem polosladkým, což obvykle v rozstřelech i mezinárodních soutěží končívá naopak. V těsném závěsu skončil Hibernal od stejného výrobce a o třetí pozici se podělili Michlovského červený Laurot a Svatovavřinecké z Vinných sklepů Kutná hora.

Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.