NEJASNÝ PŮVOD MEDU A DŽUSŮ? VČERA MU ODZVONILO!

NEJASNÝ PŮVOD MEDU A DŽUSŮ? VČERA MU ODZVONILO!

31.01.2024 Jana Čiháková

Evropská unie se v noci na dnešek shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru.

Nově tak na obalech budou muset být konkrétní informace o zemi původu a o podílu směsí ve výsledném produktu, píše deník Le Monde. Právní předpis začne platit, až ho schválí Evropský parlament a jednotlivé členské státy.

Loňské zkoumání Evropské komise (EK) ukázalo, že zhruba u 46 procent z 320 testovaných směsí medu dováženého do EU je silné podezření z porušování pravidel EU. Nejčastějším prohřeškem je přidávání cukru nebo sirupů z rýže kvůli snížení výrobní ceny a zvýšení zisku. Jako podezřelé vyhodnotila zpráva téměř tři čtvrtiny medů dovážených z Číny a téměř všechny testované medy z Turecka a Británie.

Dosud bylo na medu prodávaném v EU uvedeno jen původ "v zemích EU" nebo "mimo země EU", někdy dokonce obě tato tvrzení zároveň. Skutečný původ tak byl pro spotřebitele nezjistitelný. Nová legislativa počítá s procentním údajem pro nejméně čtyři největší země původu a jejich kompletním výčtem. V budoucnu by měl podle plánů EU přibýt i kód, podle něhož by bylo možné vystopovat původ medu až ke konkrétnímu včelaři.

Nová legislativa se věnuje zejména medu, ale stanoví i základní pravidla pro marmelády a džusy. Na ovocných nápojích bude povinný nápis, zda obsahuje pouze přírodní cukry. Marmelády budou muset obsahovat nejméně 450 gramů ovoce na kilogram výsledného výrobku. Za tři roky pak EU vyhodnotí nová pravidla a případně zavede povinnost informovat i o zemi původu použitého ovoce, uvedla agentura AFP.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.