NA KUBĚ SE ZASTAVILA VÝROBA HOSTIÍ, JEPTIŠKY NEMAJÍ MOUKU

NA KUBĚ SE ZASTAVILA VÝROBA HOSTIÍ, JEPTIŠKY NEMAJÍ MOUKU

03.11.2022 Jana Čiháková

Na Kubě se ve středu zastavila výroba hostií. Jeptiškám z řádu bosých karmelitek, které jako jediné tento druh oplatku na Kubě pečou, totiž došla mouka. Problémy s dodávkami mouky však na Kubě zaznamenávají také pekárny, před kterými se často tvoří dlouhé fronty, napsala agentura EFE.

"Oznamujeme všem diecézím, že v prodeji nejsou žádné hostie. Pracovali jsme s malým množstvím mouky, která nám zůstala v rezervě, ale i ta došla," oznámily jeptišky. S pečením chtějí začít hned poté, co opět získají nezbytnou surovinu.

Problémy se zásobováním moukou jsou v posledních měsících na Kubě vcelku běžné. Její dodávky nejsou pravidelné a někdy ji nedostávají ani státní pekařství. Tak pak i několik dní nemají co nabídnout svým zákazníkům. Před prodejnami, kde je pečivo stále k dostání, se tak tvoří dlouhé fronty.

Problémy s dodávkami základních potravin a spotřebního zboží jsou součástí vážných hospodářských problémů, které Kuba zažívá v uplynulých dvou letech. Situace je podle EFE výsledkem souběhu několika negativních faktorů, například pandemie nemoci covid-19, zpřísnění amerických sankcí a také omylů a nedostatků v řízení země. Kubánská vláda často zdůrazňuje, že nuzné materiální poměry na ostrově jsou výsledkem amerického embarga.

Problémy se zásobováním a s dodávkami paliv či léků způsobily od loňského roku protesty obyvatel. Na ty úřady zareagovaly silnou represí. V zemi stále drží mocenský monopol komunistická strana.


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.