Myš či korýši v chlebu

Myš či korýši v chlebu

08.01.2013 ČTK

Na dva případy nekvalitního chleba reagovala o víkendu Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V Boru na Tachovsku nalezl zákazník v chlebu zapečenou myš, pekárna Mader a synové z Přerova do Alberta zase dodávala chléb Šumava, na jehož etiketě bylo napsáno, že může obsahovat stopové množství korýšů, měkkýšů nebo například suché skořápkové plody. V obou případech provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce šetření, informoval ČTK mluvčí Pavel Kopřiva.

V případě stopového množství v chlebu nečekaných příměsí SZPI kontroluje výrobce, výsledky očekává v úterý. "Kde se chléb prodával, nevím, ale jelikož výrobce musí vést evidenci, kam pečivo dodává, neměl by být problém to zjistit," uvedl Kopřiva.


Vyjádření jednatele pekárny se dosud nepodařilo získat. Nejpravděpodobnější vysvětlení zmínky o stopovém množství příměsí je to, že jde o varování alergikům. Chléb se totiž vyrábí na automatické lince, na níž se může vyrábět i něco jiného. I když se dokonale vyčistí, mohou tam zůstat malé zbytky. Zřejmě proto je informace na etiketě pojistkou výrobce.

V případě zapečené myši v Boru inspekce kontroluje pekárnu i obchod, která chléb prodal. "Probíhá hloubková kontrola rizik v pekárně, kde mohlo ke kontaminaci potraviny dojít. V tomto případě se jedná o náhodný výskyt," uvedl Kopřiva. Konkrétní pekárnu zatím nezmínil, protože není stoprocentně jisté, že jde o tu kontrolovanou. "Indicie tomu však nasvědčují," doplnil.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.