MEDOVICOVÝ MED V OBCHODECH? JEHLA V KUPCE SENA

MEDOVICOVÝ MED V OBCHODECH? JEHLA V KUPCE SENA

07.07.2023 Jana Čiháková

Většina medů v obchodech je květová, český medovicový med bude nadále vzácnost. Odborníci letošní snůšku odhadují na průměrnou i přes velké zimní úhyny. Nejvíce bylo jarního řepkového medu, který je pro ČR poslední roky typický. Na snůšku „lesních“ medů si musíme ještě počkat.

Nižší výnosy v Česku a nutnost dovážet medy i ze zahraničí ovlivňují druhovou skladbu produktů v obchodech. Většinou jsou v nich k dostání květové medy, naopak český medovicový med, je vzácností. Tento druh se na celkové produkci podílí jen jednou desetinou.  „Ačkoli je podíl jednotlivých medů na trhu proměnlivý z roku na rok, dlouhodobě se poměr ustálil na přibližně 90  % květového medu a 10 % medu medovicového. Ten přitom ještě před 30 lety tvořil exportní komoditu, nejčastěji to byl smrkový medovicový med. Ve skladbě českého květového medu převládá med řepkový. Kvalita medovicového medu je přitom nesporná. Má kořeněnou, kouřovou příchuť, doprovázenou lahodnou sladovou chutí. Díky sníženému obsahu glukózy také krystalizuje za velmi dlouhou dobu,“ vysvětluje Milan Špaček z Medokomercu.

Největším problémem špatné snůšky medovicového medu je celková kondice lesu v ČR. Ta je za posledních letech silně poškozena, zejména kůrovcovou kalamitou a suchem. Také počasí má velmi významný vliv na tento med. Pokud totiž přijde silný déšť, smyje všechen stejnokřídlý hmyz, který je producentem sladkých sťav na jehličích a listech stromů. Na letošní snůšku si tedy musíme ještě počkat, jsme totiž na začátku.

VIRY A PARAZITÉ

Vliv na snůšku medu má každoročně zdravotní stav včelstev, což se negativně projevilo minulou zimu. Včelstva jsou každoročně ohrožována roztoči i viry a přesnou kondici nelze tedy zcela predikovat, což potvrzuje i veterinář a včelař MVDr. Miloslav Peroutka: „Včelstva jsou každoročně ohrožována roztočem kleštíka včelího. Ten působí v proměnlivých cyklech, takže absolutní zdraví včelstev není zaručeno téměř nikdy. Tento cizopasník se živí tukovým tělesem včely, infikuje její plody a zároveň přenáší nejzávažnější viry, mezi něž patří varoáza a virus deformovaných včelích křídel.“  


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.