22.11.2021 Jana Čiháková
Čerstvé krevety, trochu bylinek a skvělé víno, to je kombinace, která nemůže dopadnout jinak než totálním uspokojením všech smyslů. Pokud hledáte lehké a přitom zdravé jídlo, právě jste jej našli.
500 g vyloupaných krevet
3 šalotky
2 papriky
4 menší mrkve
250 ml Chardonnay 2017 pozdní sběr, barrique Vinselekt Michlovský, exkluzivní řada pro Globus
sůl
černý pepř, čerstvě mletý
olivový olej
150 ml smetany ke šlehání
hrst nasekané petrželové natě
2 lžičky sušených italských bylinek
3 stroužky česneku
špetka chilli
Krevety naložíme den dopředu do směsi olivového oleje a prolisovaného česneku. Přidáme špetku chilli, pokud nemáte rádi pálivá jídla, chilli vynechejte.
Ve velké pánvi zahřejeme asi tři lžíce olivového oleje a dáme na něj opékat nahrubo nakrájenou šalotku, kolečka mrkve a proužky papriky. Po pěti minutách přidáme naložené krevety, včetně olivového oleje s česnekem. Zasypeme sušenými italskými bylinkami, dochutíme solí a pepřem.
Vše společně opékáme přibližně pět minut. Zalijeme vínem a zvýšíme teplotu. Zprudka vyvaříme téměř veškerou tekutinu. Zalijeme smetanou a tři minuty povaříme. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku. Promícháme a ihned podáváme. S bagetou a sklenkou vína Chardonnay 2017 pozdní sběr, barrique z vinařství Vinselekt Michlovský!
05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.