22.11.2021 Jana Čiháková
Čerstvé krevety, trochu bylinek a skvělé víno, to je kombinace, která nemůže dopadnout jinak než totálním uspokojením všech smyslů. Pokud hledáte lehké a přitom zdravé jídlo, právě jste jej našli.
500 g vyloupaných krevet
3 šalotky
2 papriky
4 menší mrkve
250 ml Chardonnay 2017 pozdní sběr, barrique Vinselekt Michlovský, exkluzivní řada pro Globus
sůl
černý pepř, čerstvě mletý
olivový olej
150 ml smetany ke šlehání
hrst nasekané petrželové natě
2 lžičky sušených italských bylinek
3 stroužky česneku
špetka chilli
Krevety naložíme den dopředu do směsi olivového oleje a prolisovaného česneku. Přidáme špetku chilli, pokud nemáte rádi pálivá jídla, chilli vynechejte.
Ve velké pánvi zahřejeme asi tři lžíce olivového oleje a dáme na něj opékat nahrubo nakrájenou šalotku, kolečka mrkve a proužky papriky. Po pěti minutách přidáme naložené krevety, včetně olivového oleje s česnekem. Zasypeme sušenými italskými bylinkami, dochutíme solí a pepřem.
Vše společně opékáme přibližně pět minut. Zalijeme vínem a zvýšíme teplotu. Zprudka vyvaříme téměř veškerou tekutinu. Zalijeme smetanou a tři minuty povaříme. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku. Promícháme a ihned podáváme. S bagetou a sklenkou vína Chardonnay 2017 pozdní sběr, barrique z vinařství Vinselekt Michlovský!
03.08.2022 | Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte.
02.05.2022 | Není pochyb o tom, že aperitiv naladí chuťové pohárky, decka dobrého vína posune pokrm do vyšších sfér, na slehnutí se hodí sklenka vychlazeného piva a po jídle přijde vhod digestiv. Ale umíte samotný alkohol využít jako přísadu nepostradatelnou při přípravě samotného pokrmu?
28.04.2022 | Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty...