14.07.2015 SVS ČR
Státní veterinární správa v souvislosti s kontrolou v místě určení upozorňuje veřejnost na nález bakterií salmonely. Zásilka 210 kilogramů kuřecích prsních řízků z Polska, které prodávala prodejna masa a uzenin v Bruntále, obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis.
Jejich přítomnost v mase potvrdily výsledky laboratorních testů Státního veterinárního ústavu Olomouc. Přestože, vzhledem k dřívějšímu datu spotřeby, již není maso na trhu, může se část šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Jedná se o Kuřecí prsní řízky chlazené bez kůže s označením na obalu "KURECI RIZEK CERSTVY CHLAZENY VZDUCHEM TRIOH JAKOSTI ´A´" a datem spotřeby 5. července 2015. Výrobcem je Firma Handlowo-Usługova „EMI“ Mirosłav Loska, Zakład Rozbioru Drobu, ul. Bielska 40, 43-520 Chybie, Polsko, identifikační číslo výrobce: PL 24034302 WE
Zásilka byla distribuována prodejnou masa a uzenin JANTAR spol. s.r.o., Opletalova 29/8, 792 01 Bruntál. Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje. Zboží bylo konečným spotřebitelům prodáváno jako nebalené, tzv. „na váhu“, formou pultového prodeje. Nelze jej proto doma identifikovat na základě obalu. Obezřetní by proto měli být zejména lidé, kteří ve výše uvedené prodejně kuřecí řízky zakoupili mezi 1. a 5. červencem tohoto roku.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu.
09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.
13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.
25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.