Kupujete nebalené pečivo? Ohřejte jej na 70 stupňů

Kupujete nebalené pečivo? Ohřejte jej na 70 stupňů

19.03.2020 Jana Čiháková

Nebalené pečivo je podle doporučení Státního zdravotního ústavu kvůli novému typu koronaviru lepší ohřívat dvě minuty na 70 stupňů Celsia. Ostatní nebalené potraviny je nutné alespoň omýt, napsal ústav na webu. Některé velké obchody už prodej nebaleného pečiva omezily. Nemoc COVID-19 se přenáší kapénkami, při jednom zakašlání se jich může do vzduchu dostat až 3000.

Viry obecně se podle SZÚ na pekařských výrobcích mohou přenášet. Virus způsobující nemoc COVID-19 se podle údajů americké lékové agentury citované SZÚ s největší pravděpodobností potravinami včetně pečiva nešíří. Může ale zůstávat na jejich povrchu.

"Proto se doporučuje striktní hygiena rukou, především ve výrobě potravin určených k přímé spotřebě. Striktní hygiena rukou je požadována i pro ochranu proti šíření přenosných onemocnění při prodeji potravin, ve společném stravování a v domácnosti," uvádí ústav.

Bezpečnější je podle něj balené pečivo. Například Kaufland už v úterý začal nabízet balené bochníky chleba a rohlíky po pěti kusech. Ostatní zákazníky vyzývají, aby pro výběr pečiva používali jednorázové rukavice.

Vláda obchodníky vyzvala, aby často dezinfikovali košíky, vozíky nebo kliky dveří. Na předmětech virus zůstává různě dlouho, zřejmě až dva dny se může udržet na plastech a 24 hodin na papíru nebo nerezové oceli, tedy například bankovkách a příborech.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.