Konzervy jsou bez konzervantů, brání se Hamé reklamě

Konzervy jsou bez konzervantů, brání se Hamé reklamě

17.04.2014 Redakce

Hamé se ohradilo proti animované reklamě na sýry Veselá kráva.

Potravinářská společnost Hamé zvažuje, že na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání podá stížnost proti reklamě na tavené sýry značky Veselá kráva, kterou začátkem dubna spustila společnost Bel Sýry Česko, a.s. Podle zástupců Hamé reklama poškozuje výrobky v konzervách, když naznačuje, že jsou plné konzervantů.

Reklama na tavené sýry je zaměřená proti obdobným výrobkům, jejichž trvanlivost je dána použitím chemických látek, především konzervantů. V animovaném spotu je představují krávy, jedna s parfémem, druhá na dětském kole s bočními stabilizátory a třetí balancující na konzervě. Tu navíc doprovází věta „A ta zas ujíždí na konzervantech“. Právě zobrazení konzervy považuje Hamé za poškozující.

Reklama může v divácích vyvolat dojem, že výrobky, které jsou v konzervách, dosahují své dlouhé trvanlivosti díky chemickým konzervačním látkám a jsou proto méně kvalitní. To však vůbec není pravda. Jejich dlouhou trvanlivost zaručujeme prostřednictvím tepelné úpravy, nikoliv pomocí přidání konzervantů. Pro tento účel je tepelná úprava vůbec nejšetrnější možný způsob ošetření potravin. Tato reklama proto poškozuje nejen nás, ale i další výrobce trvanlivých potravin,“ uvádí Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé, která má více než pětadvacetileté zkušenosti v potravinářství. „Paradoxní je, že na rozdíl od konzerv, jež se upravují jen tepelně, obsahuje celá řada tzv. čerstvých potravin chemické látky, které zaručují jejich trvanlivost v řádu týdnů až měsíců,“ zdůrazňuje Marcela Mitáčková.

Odborník na konzervaci potravin Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. z  Vysoké školy chemicko-technologické v Praze potvrzuje, že v dnešní době rozhodně není na místě spojovat trvanlivost konzerv s konzervanty. „Je jasné, že konzervy žádné chemické konzervanty pro zajištění trvanlivosti potravin nepotřebují. Ke zpracování výrobku dochází tzv. tepelnou sterilací, která zahubí všechny potenciálně rizikové mikroorganismy a zajistí potravině dlouhou životnost, včetně uchování její stabilní chuti a dalších kvalit,“ dodává Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D.

Uchovávání potravin v konzervách jako takových má nezpochybnitelné výhody. Kromě toho, že konzerva poskytuje mnohem delší dobu trvanlivosti, potravině nevadí ani náhlé nebo velké změny teplot či tlaků, odolají prakticky čemukoliv, aniž je nutné je ´dopovat´ konzervanty.

Díky jejich tepelnému ošetření, ať již v plechovkách, ve sklenicích či v plastových obalech, si také můžeme dopřát například hrášek, kukuřici nebo okurky i mimo jejich vegetativní období. I zde jde vlastně terminologicky řečeno o tzv. konzervy dle naší legislativy,“ doplňuje odborník na výživu ze společnosti Hamé Jiří Mikyska.



Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.