Kontrolám potravinářské inspekce loni nevyhověla třetina vín

Kontrolám potravinářské inspekce loni nevyhověla třetina vín

12.02.2016 ČTK

Ve vinařském oboru loni pravomocně uložila pokuty za více než 19 milionů korun, což je o 2,5 milionu více než v roce 2014.

Kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) loni nevyhověla zhruba třetina hodnocených vzorků vín. Inspektoři loni zkontrolovali 1557 vzorků. Ve vinařském oboru loni pravomocně uložila pokuty za více než 19 milionů korun, což je o 2,5 milionu více než v roce 2014. Na setkání s vinaři ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku to dnes řekl vedoucí oddělení kontroly vína SZPI Bronislav Pavelka.

Inspekce se na vinaře v posledních letech zaměřuje, personálně v této oblasti také posílila. Roste i počet správních řízení s firmami, které vede. Zatímco v roce 2012 jich bylo 124, které skončily sankcí, loni jich už bylo 352. Jména pokutovaných společností SZPI obvykle nezveřejňuje.

Přibývá i kontrolovaných vzorků vín. V roce 2012 jich bylo 888, loni už 1557. Nevyhovujících jich bylo 505, což znamená zhruba třetinu.

"Budeme chodit častěji do podniků, které prodávají výrobky po celé republice, než k malému zemědělci," řekl Pavelka. Kontroloři podle něj budou navštěvovat častěji také firmy, u kterých už dříve SZPI zjistila nedostatky.

Celkově loni ve všech odvětvích uložila SZPI pravomocně pokuty za 140 milionů korun, což je o 40 procent více než v roce 2014. Zhruba tři čtvrtiny pokut dostali obchodníci za různé prohřešky při prodeji potravin. Inspektoři SZPI ročně udělají zhruba 35.000 kontrol potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů. Dvě třetiny kontrol jsou zaměřeny na maloobchod a zbývající část na výrobu potravin, velkosklady, celní sklady a na ostatní místa.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.