Kečup

Kečup

17.02.2014 Redakce

Jak poznat, že je v kečupu dost rajčat?

Dotaz: Setkal jsem se na štítku u potravin, třeba u kečupu, že na výrobek bylo použito 140 g rajčat na 100 g výrobku, některý má 180g/100g. Podle čeho poznám, že je v kečupu dost rajčat? Je nějaká spodní a max. hranice? Kolik by muselo být gramů ve výrobku, abych věděl že je tam aspon 50 % rajčat?Děkuji.

Odpověď: Vyhláška 157/2003 Sb. stanovuje minimální podíl rajčatové sušiny pro označení výrobku termínem kečup. Podíl refraktometrické rajčatové sušiny je měřitelná hodnota na rozdíl od množství použitých rajčat, která se mohou obsahem sušiny poměrně dost lišit (rozdíly odrůd i zralosti). Celková minimální refraktometrická sušina je u kečupů stanovena na 12 %, přičemž rajčatové sušiny musí být nejméně 7 %. V případě kečupů označených Prima, Extra, Speciál musí být nejméně 10 % rajčatové refraktometrické sušiny (30 % celkové).

Rajčata obsahují kolem 7 % sušiny (93 % vody), takže ke splnění minimálního požadavku se k výrobě 100 g kečupu v přepočtu musí použít více než 100 g rajčat (obvykle 135 – 210 g).


Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.