Kde vaří nejlepší chilli con carne?

Kde vaří nejlepší chilli con carne?

20.06.2012 Redakce

V sobotu 16. června 2012 se v rámci festivalu americké kuchyně Taste of America (www.tasteofamerica.cz) uskutečnil již 2. ročník soutěže Chili Con Carne Contest.

Šéfkuchaři vybraných restaurací a zapálení kuchaři se v Restauraci Jáma utkali v přípravě nejlepšího chili con carne. Loňské prvenství obhájila restaurace Bohemia Bagel, na jejímž vítězství se shodli přítomní porotci. Na základě hlasování hostů se restaurací s nejlepším chili, stal nováček v soutěži, berounská Blackdog Cantina.

Na druhém ročníku Chili Con Carne Contest ochutnávalo téměř 200 návštěvníků celkem 63 kg připraveného chili con carne v devíti různých variantách. Tolik totiž bylo účastníků, kteří se utkali o přízeň hostů i poroty. Samotná ochutnávka byla pestrá, ke každému chili byly k dispozici dobroty jako zakysaná smetana pro zjemnění, extra chili papričky pro větší pálivost, dále cheddar sýr, jarní cibulka, ale nechyběl ani domácí kukuřičný chléb a další.

chilli

Samotné hlasování o nejlepší chili probíhalo jednoduchou formou - každý z návštěvníků obdržel při vstupu lžíci, misku a ochutnávací list, na který bodově hodnotil všechna připravená chili.  Stejným způsobem hodnotila také odborná porota. Následně byly hlasy sečteny a v každé kategorii vyhlášeni tři vítězové. „Rozhodování o tom, které chili bylo nejchutnější, nebylo vůbec jednoduché. Všechna byla totiž velmi dobrá a navíc každé úplně jiné, říká Pavel Suchánek z Alakarte.cz a také jeden z porotců. Chutě porotců a návštěvníků byly oproti prvnímu ročníku odlišné, kdy obě kategorie vyhrála Bohemia Bagel. A tak se na prvním místě umístily hned dvě restaurace – dle hlasu lidu Blackdog Cantina a dle hlasu porotců Bohemia Bagel. Ta tak obhájila své prvenství z loňského ročníku. Na druhém a třetím místě se podle lidového hlasování umístili Jim Davison a Bruce Walker, odborná porota pak zvolila Jim Davisona a Burrito Loco.

Receptů na vyhlášenou texaskou specialitu je celá řada, ovšem to, co hlavně určuje specifickou chuť pokrmu, jsou chili papričky. A právě z toho důvodu jsou někteří šéfkuchaři opatrní při zveřejnění detailů svých receptů. Druhů těchto papriček najdeme celou řadu, s různými stupni pálivosti. Od těch méně pálivých až po ty tzv. ďábelsky pálivé, jmenovat můžeme například Jalapeno, Habanero, Chipotle, Pimento, Ancho, Pasilla, Guaillo, California, New Mexico, Morita a další.

 

Recepty na vybraná chili

 

Restaurace Jáma (šéfkuchař Martin Lev)

600 g hovězí maso, 400 g pinto fazole, 300 g rajčata krájená, 4 ks chipotle chili papričky, 200 g cibule, 50 g česnek, 50 g koriandr, 50 g hořká čokoláda, sůl, cukr, chili, římský kmín

 Zprudka orestujeme maso, přidáme cibulku a chilli a necháme cca 10 minut než se nám vyvaří přebytečná voda. Pak přidáme česnek a krájená rajčata a necháme vařit do měkka. Mezitím si uvaříme fazole do poloměkka. Když je masová směs hotová přisypeme fazole, hořkou čokoládu a koriandr a necháme ještě pár minut provařit. Dochutíme chilli, římským kmínem,solí, pepřem a cukrem.

 

Chili Jima Davisona

3-4 kg hovězí líčka, 2-3 kg hovězí oháňka, 0,5 – 1kg Merguez klobásy, 1-2 l domácího hovězího vývaru, 1 lahev piva, různé druhy sušených chili papriček, 1 kg červených fazolí, 2-3 středně velké cibule, 7-8 stroužků česneku, mole pasta, 1 plechovka rajčatového protlaku, sůl, pepř, kmín, kayenský pepř, bouquet garni, červená paprika

1. den: Chili papričky namočíme na pár minut do vody a pak je 15-20 minut vaříme, dokud nezměknou, pak je vyndáme (do vychladlé vody přes noc namočíme fazole). Očístíme hovězí líčka a oháňku, osolíme, opepříme, posypeme trochu moukou a necháme zatáhnout na pánvi s olejem a máslem. Pak je dáme do hrnce (slow cooker), přelijeme pivem, přidáme bouquet garni, vaříme cca 8-10 hodin při teplotě 100 stupňů Celsia nebo pozvolna vaříme cca 3-4 hodiny.  Vedle a pánvi si osmahneme semínka z chili papriček, 5-6 nasekaných rajčat, 2 nakrájené cibule a česnek, osolíme, přidáme kmín, kayenský pepř, papriku. Necháme vychladnout a rozmixujeme na pyré.

2. den: Uvaříme fazole do měkka, uvařené maso vyndáme z hrnce – vývar přecedíme, aby byl čistý, maso nakrájíme a spolu s připraveným pyré z předchozího dne, vložíme zpět do hrnce. Trochu hovězího vývaru si necháme stranou, rozmícháme v něm Mole pastu a nalijeme do hrnce s masem a rajčatovým pyré. Nakrájenou Merguez klobásu osmahneme spolu s cibulí a česnekem na pánvi a následně vložíme také do hrnce.  Dochutíme chili, je-li potřeba.

 


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.