Každý pátý Čech trpí intolerancí laktózy.

Každý pátý Čech trpí intolerancí laktózy.

14.09.2016 Redakce

S problémem intolerance laktózy se dle posledního výzkumu potýká v České republice zhruba 20 procent lidí. Co laktóza vlastně je?

Jedná se o tzv. mléčný cukr skládající se z glukózy a galaktózy, který se běžně vyskytuje v mléku. Pokud tedy člověk trpí intolerancí laktózy, znamená to, že jeho organismus není schopen ji strávit, protože se mu vůbec nebo pouze velmi omezeně nevytváří enzym laktázy, který, jednoduše řečeno, pomáhá trávení laktózy. Lidem s laktózovou intolerancí zůstává nestrávená laktóza uvnitř trávicího traktu, a tak trpí častými břišními obtížemi. Automatickým krokem je pak pro ně úplné vyřazení mléka a mléčných produktů z jídelníčku. To však v dnešní době není již úplně nutné. V současné době je na trhu s mléčnými výrobky sice poměrně úzká nabídka produktů bez obsahu laktózy, ale některé mlékárny se tuto situaci snaží změnit. Patří mezi ně i jihočeská Madeta, která se výrobou mléčných produktů zabývá více než 110 let a která do svého portfolia zařadila hned dvě novinky cílené na lidi s intolerancí vůči laktóze.
První je Jihočeský jogurt Nature laktóza 0,01 %, jenž má plnohodnotné složení co se týče bílkovin a tuků a navíc neobsahuje škrob či jiná zahušťovadla, mléčnou bílkovinu ani konzervační látky. Druhou novinkou je Jihočeské pomazánkové tradiční laktóza < 0,01 %, které se od klasického liší pouze obsahem laktózy. V případě obou produktů je laktóza v průběhu výroby řízeně a šetrně rozložena na glukózu a galaktózu díky přidání enzymu laktázy. Tím je docíleno, že je v nich méně než 0,01 procenta laktózy.  I přes úpravu ve výrobě si oba výrobky zachovávají nezaměnitelnou mléčnou chuť a všechny zdraví prospěšné látky a tudíž si na nich mohou pochutnat i ti, kterým by klasické mléčné výrobky mohly způsobit břišní obtíže.
Madeta nabízí také další výrobky, které se pyšní obsahem laktózy nižším než 0,05 procenta. U nich ale dochází k rozkladu laktózy přirozeně v průběhu zrání, což je neřízený proces, a proto tyto hodnoty nelze garantovat. Jedná se o přírodní sýry, plísňové sýry a sýry zrající pod mazem. Podrobnější informace o jednotlivých sýrech se sníženým obsahem laktózy najdete na http://www.madeta.cz/cz/vyrobky/laktoza-0-01.        


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.