Karlovarský kraj ocenil nejlepší regionální potraviny

Karlovarský kraj ocenil nejlepší regionální potraviny

17.06.2013 ČTK

Žitný chléb, karlovarské trubičky, myslivecká klobása, ořechový salám či farmářský kozí sýr získaly dnes titul Regionální potravina Karlovarského kraje.

Soutěž, jejímž smyslem je podpora regionálních malých a středních zemědělců a producentů potravin, se letos v Karlovarském kraji koná počtvrté. O značku, která zaručuje vysokou jakost a krajový původ potravin, se letos ucházelo 19 výrobců se 67 produkty. Hlavní cenu dostalo osm produktů. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejvíce výrobků bylo mezi mléčnými výrobky a sýry. "Kategorie určená ovoci a zelenině zůstala neobsazená, protože v našem kraji nemáme v současnosti producenty, kteří by mohli svoje výpěstky do soutěže nabídnout," poznamenal krajský radní Václav Jakubík (KSČM).
Mezi pekařskými výrobky uspěl žitný chléb Antonína Baborovského, cukrářské kategorii vévodily karlovarské trubičky Miroslava Marka. Firma Karlovarské uzeniny přihlásila do soutěže nejúspěšnější tepelně opracovaný masný výrobek - mysliveckou klobásu, řeznictví a uzenářství Romana Jelena ořechový salám - nejlepší trvanlivý masný výrobek. V kategorii nápojů zvítězil světlý ležák Kynšperský zajíc, Děpoltovické máslo z farmy Jiřího Kubernáta vyhrálo mezi mléčnými výrobky a farmářský kozí sýr z Horského statku Abertamy zvítězil v kategorii sýrů a tvarohu. Titul získal i smíšený med ze Včelařství M+M Dimovi.



Mohlo by vás zajímat

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.