JÍDLO ZA VOLANTEM: NĚKDE ROVNOU S POKUTOU, NĚKDE

JÍDLO ZA VOLANTEM: NĚKDE ROVNOU S POKUTOU, NĚKDE "JEN" S RIZIKEM

04.09.2023 KATEŘINA KMECOVÁ

Cesty autem sice nepatří mezi fyzicky náročné aktivity, ovšem zvláště celé hodiny trvající cesty vyžadují, aby dostatek kvalitního paliva dostalo nejen auto, ale i řidič. Jaké je vhodné občerstvení za volantem, aby řidič nebyl hladový ani v útlumu? A víte, že v některých případech můžete za jídlo v autě dostat pokutu?

Celodenním řízením dojde ke spálení kolem jednoho tisíce kalorií, což zhruba odpovídá energetickému výdeji při odpočinku. Z toho vyplývá, že množství jídla nemusí být nijak velké. Nicméně hladovění také není správnou volbou – nízká hladina cukru může mít za následek únavu a malátnost. Námahu psychickou však podceňovat nemůžeme, řízení vyžaduje velké soustředění. Tomu by také měla být uzpůsobena strava.

MÉNĚ JE VÍCE

Ideální jsou lehčí jídla, která šoféra nebudou mít tendenci uspávat. Lepší je zvolit více menších jídel průběžně než jedno velké. Velké porce vedou k ospalosti, útlumu, případně bolestem břicha. Fast food sice ušetří čas na cestě, ale jídlo je zpravidla tučné, pro žaludek hůře stravitelné. Navíc nezasytí na dlouhou dobu a brzy se opět dostaví hlad. Nevhodná jsou smažená jídla, smetanové omáčky a výrazně kořeněné pokrmy. Po velkém jídle klesá výkonnost, proto je vhodné si po něm udělat krátkou procházku, než řidič opět usedne za volant. Pro řidiče je zásadní, aby jídlo jedl v klidu. V ideálním případě by měl jídlo konzumovat mimo auto na čerstvém vzduchu (nebo samozřejmě v restauraci) v rámci pravidelných přestávek.

Nevhodně zvolené potraviny mohou způsobovat ospalost, únavu, případně i zažívací problémy. Jakýkoli diskomfort samozřejmě narušuje koncentraci řidiče, což zvyšuje nebezpečí nehody.

HLAVNĚ BEZPEČNĚ

Vzhledem k tomu, že teploty uvnitř odstaveného auta v létě dosahují i více než 50 °C, plánování je zcela nezbytnou podmínkou bezproblémové cesty. Předem nakoupené potraviny se zkazí během pár minut, zejména to platí u čerstvých potravin. Časovanou bombou jsou pak majonézové saláty či bagety s dresingem, maso a masné výrobky. Na cesty autem se hodí přenosné chladicí boxy či autoledničky, pokud nejsou k dispozici, lze doporučit alespoň termotašku, ideálně společně s ledovou vložkou, případně namraženou lahví s vodou. S sebou jako svačinky jsou ideální potraviny, které dlouho vydrží a jsou odolné vysokým teplotám – ořechy, sušenky, mrazem sušené ovoce, müsli tyčinky.

RIZIKO DEHYDRATACE

Velmi důležitý je také pitný režim – příznaky dehydratace připomínají symptomy po požití alkoholu. Podle vědeckých poznatků jsou projevy stejné jako u řidičů s 0,8 promile alkoholu v krvi. Mezi nejběžnější chyby patří opožděné reakce při brždění, vyjíždění z pruhu či zajíždění ke krajnici. V horkém počasí je samozřejmě nejvhodnější variantou čistá voda, případně naředěné ovocné šťávy. Alkohol je při řízení samozřejmě tabu. V České republice je tolerance nulová, ovšem i v zemích, kde je mírná konzumace povolená, byste ji měli, zejména v horkém počasí, dobře zvážit. Káva nebo energetické nápoje mohou sice působit jako krátkodobé povzbuzení, ale zároveň mohou způsobit neklid, což není u řidičů v žádném případě vítaný stav. Myslete na to, v čem pití převážíte – pokud se chystáte na delší dobu opustit v létě vůz, plastové lahve se mohou zdeformovat a nápoje v nich nejsou ke konzumaci vhodné.

NARUŠENÁ POZORNOST

Konzumace jídla by měla být spojena s pravidelnými přestávkami nejen kvůli odpočinku řidiče, ale také kvůli koncentraci. Hlavní zásadou je, že by se řidič měl plně věnovat řízení vozidla a sledovat provoz. Jídlo, pití či kouření cigaret odvádí pozornost řidiče, představuje obdobné riziko jako třeba telefonování, které je během jízdy zakázané. Při situacích, jako je upadnutí nedopalku nebo horkého masa do klína, se řidič zcela přestává věnovat jízdě a případná nehoda je otázkou chvilky. Právě proto je jídlo a pití za volantem v některých zemích, například ve Velké Británii nebo Španělsku, zapovězeno. Pokud už se řidič rozhodne konzumovat jídlo během jízdy, mělo by se vždy jednat o pokrm, který je tomu dobře uzpůsoben. Zcela nevhodná jsou silně drobivá jídla a pokrmy, které nedrží kompaktně pohromadě – typicky hamburger.

POKUTA ZA KONZUMACI

I u nás existuje skupina řidičů, která má jídlo během řízení zakázané. Jedná se o řidiče hromadné dopravy a řidiče vozidel s majákem s právem přednostní jízdy (policisté, hasiči, záchranka či vládní limuzíny). Kouřit za jízdy pak nesmějí řidiči taxi, mopedu a motorky a také cyklisté. Na motorce nesmí kouřit ani spolujezdec. Zákaz se týká nejen klasických cigaret, ale i těch elektronických.

U všech ostatních řidičů tak platí „co není zakázáno, je povoleno“. Obecně v České republice konzumace jídla a nápojů ani kouření cigaret zakázané nejsou, ale i tak je možné za ně dostat pokutu. Proč? V silničním zákoně se skrývá přestupek jiné porušení povinností, kam se právě zdržování v křižovatce nebo kličkování mezi pruhy kvůli rozbalování svačiny nebo zapalování cigarety snadno schová. V případě nehody by pak záleželo na konkrétním posouzení situace, do jaké míry se případná konzumace jídla a pití projevila na jejím způsobení.


Mohlo by vás zajímat

PRODUCENTI PRAVÉHO CHAMPAGNE CHTĚJÍ SKLÍZET MÉNĚ: PROČ?

20.07.2024 | Francouzští producenti šampaňského žádají, aby se v letošním roce sklidilo méně hroznů. Přiměl je k tomu patnáctiprocentní pokles prodeje v prvním pololetí. Zákazníci kvůli nejisté ekonomické situaci šetří, uvedla agentura Reuters.

MEXICKOU TOVÁRNU NA TEQUILLU ZACHVÁTILY PLAMENY: ZMATEK PO VÝBUCHU

24.07.2024 | Nejméně pět mrtvých a dva zraněné si vyžádal výbuch a následný požár v mexické továrně na tequilu ve stejnojmenném městě ve státě Jalisco. Neštěstí se stalo v úterý pozdě večer, informovala s odvoláním na mexické úřady agentura AP. Všechny oběti jsou zaměstnanci továrny a jeden ze zraněných je ve vážném stavu. Příčina exploze se nadále vyšetřuje.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.