JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ: FAZOLOVÝ BURGER OD MILUŠE MAKO

JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ: FAZOLOVÝ BURGER OD MILUŠE MAKO

16.12.2022 Jana Čiháková

Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni.  Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.

BURGER - BUDETE POTŘEBOVAT:

1 plechovka červených fazolí

1 balení uzeného tempehu 

1 cibule

3 stroužky česneku 

hořčice

sojová omáčka Kikkoman 

25 g Kampotský pepř fermentovaný

kukuřičná mouka

150 g veganské mozzarelly

olivový olej

veganská majonéza Vayo Naise

červené zelí

sůl 

červená cibule

nakládané okurky

rajčata 

bylinky

1 citron

POSTUP:

Fazole scedíme a vodu si necháme na povolení směsi, tempeh rozdrobíme a opečeme na oleji, ke konci zalijeme sojovou omáčkou, fazole lehce rozdrtíme, klidně v silném sáčku válečkem. Do mísy dáme opečenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, tempeh a fazole. Vznikne nám hustá hmota, do které vmícháme nastrouhaný sýr, celé kuličky fermentovaného Kampotského pepře. Pokud je směs příliš hustá stačí povolit nálevem z fazolí a lehce spojit kukuřičnou moukou. Tvoříme burgery, které pečeme v troubě na pečícím papíře potřené lehce olejem do zlatova.

BULKY: BUDETE POTŘEBOVAT

600 g hladké mouky

340 g rostlinného mléka nebo poloviční dávku mléka a fresh z řepy 

21 g čerstvého droždí

55 g olivového oleje

15 g cukru krystal

10 g soli Fleur de Sel La Plantation

semínka na posypání bulek

Suroviny na batáty

batáty

kurkuma La Plantation

Khmerské červené kari La Plantation

POSTUP:

Z droždí, rostlinného mléka a cukru necháme vzejít kvásek, pak hněteme i s moukou, solí a olejem na hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Pak tvoříme bulky asi 100 g a před pečením je potíráme vodou s trochou solamylu, aby nám nepopadali semínka a sypeme sezamem. Pečeme na 240 °C asi 8 minut a pak dopékáme na 180 °C asi 7 minut. Vychladlé bulky rozkrojíme a opečeme, potřeme majonézou, naplníme lehkým salátem z cibule, červeného zelí, který ochutíme jen solí, drceným pepřem a citronovou šťávou. Položíme fazolový burger, rajčata a okurky. Podáváme s batáty pečenými se zálivkou z kurkumy a kari. Koření rozmícháme v olivovém oleji, přidáme sůl a upečeme v troubě do zlatova spolu s drceným česnekem.

Kampotský fermentovaný pepř La Plantation, sůl Fleur de Sel, kurkumu a Khmerské červené kari La Platnation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.

 

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZAPOMENUTÝ VÁNOČNÍ POKLAD: KAPR, ŘÍZEK, ANEBO STAROČESKÝ KUBA?

23.12.2022 | Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!

ZANEDBÁVÁTE PŘÍJEM ZELENINY A OVOCE? SHOTNĚTE SI!

26.01.2023 | Potřebuje váš imunitní systém vzpruhu? Dodejte mu ji s přírodními za studena lisovanými antioxidačními shoty portugalské značky Copa. Na Košík.cz je exkluzivně dodává společnost Delmart, která nabízí prémiové potraviny z těch nejkvalitnějších a vždy čerstvých surovin.

KROKETY JEN Z BRAMBOR? A CO ZKUSIT BROKOLICOVÉ?

29.09.2022 | Bramborové krokety jsou klasika, která potěší. Nemusíte se omezovat ale jen na tento druh zeleniny. Brokolicové krokety vás překvapí svou výtečnou chutí a obsahují i méně kalorií.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.