JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ: FAZOLOVÝ BURGER OD MILUŠE MAKO

JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ: FAZOLOVÝ BURGER OD MILUŠE MAKO

16.12.2022 Jana Čiháková

Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni.  Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.

BURGER - BUDETE POTŘEBOVAT:

1 plechovka červených fazolí

1 balení uzeného tempehu 

1 cibule

3 stroužky česneku 

hořčice

sojová omáčka Kikkoman 

25 g Kampotský pepř fermentovaný

kukuřičná mouka

150 g veganské mozzarelly

olivový olej

veganská majonéza Vayo Naise

červené zelí

sůl 

červená cibule

nakládané okurky

rajčata 

bylinky

1 citron

POSTUP:

Fazole scedíme a vodu si necháme na povolení směsi, tempeh rozdrobíme a opečeme na oleji, ke konci zalijeme sojovou omáčkou, fazole lehce rozdrtíme, klidně v silném sáčku válečkem. Do mísy dáme opečenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, tempeh a fazole. Vznikne nám hustá hmota, do které vmícháme nastrouhaný sýr, celé kuličky fermentovaného Kampotského pepře. Pokud je směs příliš hustá stačí povolit nálevem z fazolí a lehce spojit kukuřičnou moukou. Tvoříme burgery, které pečeme v troubě na pečícím papíře potřené lehce olejem do zlatova.

BULKY: BUDETE POTŘEBOVAT

600 g hladké mouky

340 g rostlinného mléka nebo poloviční dávku mléka a fresh z řepy 

21 g čerstvého droždí

55 g olivového oleje

15 g cukru krystal

10 g soli Fleur de Sel La Plantation

semínka na posypání bulek

Suroviny na batáty

batáty

kurkuma La Plantation

Khmerské červené kari La Plantation

POSTUP:

Z droždí, rostlinného mléka a cukru necháme vzejít kvásek, pak hněteme i s moukou, solí a olejem na hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Pak tvoříme bulky asi 100 g a před pečením je potíráme vodou s trochou solamylu, aby nám nepopadali semínka a sypeme sezamem. Pečeme na 240 °C asi 8 minut a pak dopékáme na 180 °C asi 7 minut. Vychladlé bulky rozkrojíme a opečeme, potřeme majonézou, naplníme lehkým salátem z cibule, červeného zelí, který ochutíme jen solí, drceným pepřem a citronovou šťávou. Položíme fazolový burger, rajčata a okurky. Podáváme s batáty pečenými se zálivkou z kurkumy a kari. Koření rozmícháme v olivovém oleji, přidáme sůl a upečeme v troubě do zlatova spolu s drceným česnekem.

Kampotský fermentovaný pepř La Plantation, sůl Fleur de Sel, kurkumu a Khmerské červené kari La Platnation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.