JAK ZAKONČIT LETNÍ SEZÓNU? PŘIPRAVTE SI GRILOVANÝ DEZERT!

JAK ZAKONČIT LETNÍ SEZÓNU? PŘIPRAVTE SI GRILOVANÝ DEZERT!

30.08.2023 KATEŘINA KMECOVÁ

Sezóna grilování je v plném proudu. Jeho základem je klasicky maso, v dalším sledu ryby, zelenina a masné výrobky. Hlavním jídlem také většina grilování končí, dezertem se pak zpravidla stává dříve připravený koláč nebo zmrzlina. Ale při touze po sladké tečce nemusíte gril vůbec opouštět, naopak tento způsob přípravy propůjčí řadě potravin jedinečnou, specifickou chuť.

Na grilu je možné připravit například placičky na způsob lívanců. V takovém případě si pochopitelně nevystačíte jen se samotným grilem, ale budete potřebovat litinovou desku či pánev, kterou umístíte přímo na gril. Případně můžete gril využít v podstatě jako troubu a v klasické dortové formě upéct koláč. Ideálně je v tom případě uzavíratelný gril, aby se koláč pekl co nejrovnoměrněji.

Trochu úkrok stranou od klasického grilování představuje i úprava ovoce v rendlíku, který postavíme na gril. Využijete ji zejména u drobného bobulovitého ovoce, jako jsou rybíz, borůvky nebo brusinky. V tomto případě však ovoce nebude mít zamýšlenou zauzenou chuť, bude se spíš dusit ve vlastní šťávě. Pokud ho necháte dostatečně zhoustnout, docílíte marmelády, případně po přidání trošky chilli, pepře nebo jalovce čalamády k masu.

INSPIRACE Z AMERIKY

Pohrát si můžete i se zapečeným pečivem. Hodně „americké“ jsou zapečené chleby potřené lískooříškovým krémem, arašídovým máslem a spojené bonbony marshmallow. Pro koho je tato kombinace již příliš, může zkusit ogrilovat plátky vánočky, potřené arašídovým máslem, mezi které vloží plátek jablka nebo hrušky. Svou získanou popularitu si stále drží již zmiňované bonbony marshmallow. Neodcházejte od nich nikam daleko – teplem se začínají roztékat a mohlo by se stát, že vám z nich nezůstane vůbec nic. Hotové jsou v momentě, kdy začnou měknout. Jíst je můžete samotné, případně je „zavřít“ mezi dvě sušenky.

NEZLOMNÁ DVOJKA

I když je možné experimentovat na mnoho způsobů, hlavním aktérem ve sladkém grilování je bezesporu ovoce. Mírně vyhasínající gril je pro přípravu ovoce ideální – nižší teplota mu stačí a nespálí se. Gril byste měli po předchozím opékání masa důkladně očistit. Ovoce před přípravou vždy omyjte, nakrájejte na plátky nebo poloviny, případně zbavte pecky. Slupku je vhodnější na ovoci ponechat, pomáhá v teple držet konzistenci.

Rozpečené ovoce se krásně snoubí s kopečkem zmrzliny, ideálně nějaké méně sladké. Ovoce grilováním získá na šťavnatosti, ještě více zesládne a získá karamelový nádech, proto je třeba tvarohová zmrzlina ideálním kontrastem. Pokud neholdujete zmrzlině, ovoce skvěle doplní jogurt nebo tvaroh. Pro větší říz může být vylepšený o skořici, mátu, meduňku nebo třeba i bazalku.

BANÁNY VE SLUPCE!

Naprostou klasikou, kterou si asi jako první vybaví většina z nás, je grilovaný ananas. Jeho přirozeně sladkou chuť můžete podpořit medem, který na něm při tepelné úpravě zkaramelizuje. Pro sofistikovanější kombinaci použijte místo medu mátový cukr. Horký ananas skvěle doplní zmrzlina, pro dospěláky může být doplněná o kapku brandy. Alkohol můžete využít také na dochucení omáčky z másla, cukru a špetky soli, skořice nebo zázvoru.

Velmi dobře se grilují také banány, jejich tepelné opracování je typické pro řadu světových kuchyní. Není třeba je loupat, grilování ve slupce usnadní manipulaci i konzumaci. Banán stačí podélně rozříznout a nechat na grilu, dokud jeho slupka nezčerná. Můžeme ho pokapat rozpuštěnou čokoládou, arašídovým máslem nebo přidat jogurtový dip. Ogrilovaný banán lze posypat čokoládovými hoblinami, nasekanými ořechy a i bylinkami. Případně rozříznutý banán posypte přímo na grilu čokoládovými lupínky nebo bonbony marshmallow, které se vlivem tepla rozpustí.

Možná poněkud překvapivou položkou je grilovaný citrón. Ve slané variantě, okořeněný solí a pepřem, může být ideálním doplňkem zejména rybích pokrmů. Neochucené plátky citrónu zkaramelizují, zesládnou a výborně se hodí do ovocných limonád nebo salátů.

ZE ZAHRADY NA GRIL

Rozhodně se však není třeba orientovat jen na druhy exotické, skvěle poslouží i vlastní výpěstky ze zahrady – meruňky, broskve, švestky, jablka nebo hrušky. Jablka i hrušky mají pevnou dužinu, na grilování je tedy lépe je nakrájet na plátky, případně je ještě před grilováním chvíli svařit. Grilovat lze i celé jablko, pokud z něj vyříznete jádřinec. Do vzniklého otvoru vložte čokoládu nebo karamelku a grilujte do mírného změknutí. Jablka lze grilovat i rozdělená na poloviny, v závěru je lehce poprašte skořicí. Podávejte s tvarohem, smíchaným se sladidlem, citrónovou kůrou a šťávou a rozinkami. Dospělí si mohou tvaroh dochutit troškou alkoholu.

Je známo, že určité druhy ovoce se skvěle snoubí se sýry. V případě hrušek a plísňových sýrů to platí víc než kdekoli jinde. Hrušky rozpulte, zbavte jádřinců a z obou stran pár minut ogrilujte. Do důlku po jádřinci vložte nakrájený brie a nasekané ořechy. Sladké hrušky si výborně rozumí také s krémem z mascarpone a limetové kůry. Naplněné poloviny můžete vylepšit slaným karamelem.

Ideálním ovocem na gril jsou také meruňky a broskve. Zkuste je odpeckovat a den předem nechat marinovat v brandy, poté jen z obou stran ogrilovat a podávat se zmrzlinou. Další variantou je opékat plody tak, že do důlku po pecce vložíme ořechy a máslo ochucené cukrem a skořicí.

DROBNÉ PLODY NA ŠPÍZ

Menší druhy jako jahody se pak ideálně hodí na ovocné špízy. V této úpravě se na gril mohou dostat i drobnější druhy ovoce, které by se samostatně použít nemohly, jako jsou třešně, višně, švestky, jahody, maliny či ostružiny. Peckoviny samozřejmě vyžadují předchozí vypeckování. Špízy lahodí nejen našim chuťovým pohárkům, ale velmi dobře vypadají a mohou se tak stát vhodně zvoleným občerstvením pro hosty. Omyté ovoce nakrájejte na stejně velké kusy a střídavě je napichujte na jehlu nebo špejli. Ovoce by mělo být v co nejlepší kondici a stádiu zralosti. Nedozrálé plody v sobě nemají dostatek cukru a mohou zůstat tvrdé. Ty přezrálé se naopak mohou na grilu zcela „rozpliznout“. Vyzkoušet je možné prakticky všechny druhy, ale banány nebo meloun mezi ty nejvhodnější nepatří.

 


Mohlo by vás zajímat

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.