Izraelská firma chce postavit továrnu na maso z 3D tiskárny

Izraelská firma chce postavit továrnu na maso z 3D tiskárny

17.02.2021 Jana Čiháková

Izraelská společnost Redefine Meat získala 29 milionů dolarů (612,7 milionu Kč) na výstavbu velké pilotní továrny na výrobu falešného masa pomocí 3D tiskáren. V nabídce firmy jsou kopie hovězího masa na steaky vyrobené z rostlinných bílkovin. S nabídkou se zaměřuje na restaurace v Izraeli, Evropě a v Asii. Maso z továrny chce firma začít prodávat ještě letos, uvedla agentura Bloomberg.

"Chceme změnit přesvědčení, že lahodné maso může pocházet jen ze zvířat," prohlásil generální ředitel Eščar Bin-Šitrit.

Poptávka po alternativních bílkovinách v posledních letech prudce roste. K výrobkům, jako jsou falešné burgery nebo nuggety, přivádějí spotřebitele obavy o životní prostředí a zdraví. To láká k těmto produktům i fondy rizikového kapitálu nebo potravinářské giganty, od Nestlé po McDonald's, i když je potřeba učinit ještě hodně práce, aby se zlepšila chuť těchto produktů a snížila jejich cena, aby dokázaly konkurovat skutečnému masu.

Bez zabíjení

Redefine Meat se snaží rostlinné produkty vylepšit, aby měli konzumenti stejný zážitek, jako když jedí hovězí. Jiná izraelská začínající firma Aleph Farms minulý týden představila první hovězí rib-eye steak, tedy vysoký roštěnec, který je možné získat bez zabití zvířete.

Společnost Redefine Meat stále pracuje na chuti. 3D tiskárny naplněné rostlinným "inkoustem" mohou tisknout maso nespočetněkrát, a to i s různým složitým vrstvením svalů a tuků, aby se vytvořila správná textura. Vzhled rostlinného a skutečného masa je tak podle ředitele naprosto stejný.

Společnost má distribuční partnery v Izraeli, Německu, Švýcarsku a Singapuru. Bin-Šitrit dodal, že získání financí od investorů je velkým krokem k tomu, aby se firma stala do roku 2030 největším světovým podnikem na výrobu alternativního masa.

Zdroj ČTK, foto shutterstock

Zajímá Vás, jak se na maso vypěstované z kmenových buněk díváme my? Nenechte si ujít březnové číslo!


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.