Inspekce uzavřela Tesco v Boskovicích

Inspekce uzavřela Tesco v Boskovicích

05.08.2013 SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila závažné porušení hygienických předpisů v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s. na ulici Chrudichromská v Boskovicích.

Při kontrole dne 1. 8. 2013 zde uložila zákaz užívání prostor pro uvádění potravin do oběhu. V zázemí provozovny - ve skladu potravin - bylo zjištěno velké množství exkrementů hlodavců a to zejména pod paletami, kolem zdí a u rampy. Patrný byl také požer nástrah. Živou vitální myš inspekce zaznamenala na prodejní ploše v úseku prodeje mouky.

tesco

Přítomnost hlodavců v prodejně potravin i zázemí je v rozporu s hygienickými předpisy a Nařízením (ES) 852/2004. Prostory provozovny nesplňovaly podmínky, které umožňují uchovat zdravotní nezávadnost potravin. Po uzavření pobočky provozovatel v souladu s uloženým opatřením zahájil komplexní úklid prodejny včetně regálů a odstranění poškozeného zboží. Specializovaná firma rovněž zahájila deratizační práce. Uložený zákaz bude uvolněn, až provozovatel prokáže, že odstranil všechny zjištěné nedostatky. S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce.

tesco2

V letošním roce SZPI uložila zákaz užívání prostor z důvodu přítomnosti škůdců už ve 14 prodejnách potravin. Výskyt škůdců v potravinářských provozech představuje riziko pro lidské zdraví zejména proto, že hlodavci mohou přenášet závažná onemocnění.

 


Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.