Hořké piniové oříšky

Hořké piniové oříšky

19.08.2011 SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z oběhu výrobek s obchodním názvem „ENSA PÍNIOVÉ JADRÁ“. Tyto piniové oříšky zachycené v maloobchodní síti způsobují při konzumaci tzv. „pine mouth syndrome“, hořkou chuť v ústech, která může přetrvat i několik týdnů.

Nevyhovující jádra borovice pinie původem z Pákistánu byly baleny ve společnosti ENCINGER, spol. s r. o. se sídlem na Slovensku a poté distribuovány do ČR.

Stažení se týká potraviny ENSA PÍNIOVÉ JADRÁ, CZ: Piniové jádra, šarže L51000219C, DMT 19.08.2011, hmotnost balení 50 g.

Za normálních okolností mají tato semínka nasládlou pryskyřičnou chuť. S odstupem několika hodin po požití semínek vyvolávajících „pine mouth syndrome“ však začne konzument pociťovat zvláštní a nepříjemné chuťové vjemy. Hořká kovová chuť v ústech se zintenzivňuje při konzumaci jiných pokrmů a nápojů, zejména sladkých. Příznaky mohou přetrvávat i více než 14 dní.

Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tyto výrobky stále doma. Negativní dopady nejakostních pinií na lidské zdraví nebyly prokázány, SZPI však jejich konzumaci nedoporučuje.

Informace o výrobku byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na závadné zboží upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.

 


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

SZPI zjistila potravinu s anabolickým steroidem

21.03.2014 | Nebezpečný doplněk stravy na trhu.

Pozor na rozinky z Iránu

30.05.2014 | Kupovali jste rozinky v Globusu? Raději zkontrolujte výrobce a šarži. SZPI ve výrobku nalezla přítomnost nepovolené látky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.