Hledá se šunka v sýru, zn. zoufale

Hledá se šunka v sýru, zn. zoufale

24.08.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Tavené sýry mají větší trvanlivost než ostatní sýry a do karet jim hraje také odolnost při skladování při vyšších teplotách, proto patří k oblíbeným potravinám, které si bereme na letní dovolené či prázdninové výlety. Svědčí o tom i statistiky – se spotřebou okolo dvou kilogramů na osobu průměrně za rok patříme ke světové špičce.

Typický český výrobek s klasickou příchutí, který si pamatujeme z dob minulých, si popularitu udržel až doteď. Na rozdíl od minulosti, kdy byl jeho výběr minimální, je ten dnešní obrovský. Šest výrobků jsme tak mohli pohodlně zakoupit v jednom obchodě, a přestože se v řetězcích značky opakují, nakoupili jsme takto záměrně, abychom mohli porovnat ceny. Výběr vzorků jsme doplnili oblíbeným výrobkem Veselá kráva v prodejně Žabka. Náš výběr tedy zdaleka nezahrnuje vše, co je k mání, ke zkoumání pouze části nabídky jsme se museli uchýlit z důvodu kapacity dvou tiskových stran v časopise.

Nepatrné stopy šunky

U sedmi vzorků jsme hodnotili praktičnost balení, přítomnost a chuť šunky, konzistenci, případně vůni. Co se balení týče, nejpraktičtější a k letním svačinám či cestování nejvhodnější se jevilo klasické „trojúhelníčkové“ balení ve staniolu. Výrobek Tany ve válečku je podle nás krokem vedle, ne lákavou inovací. A plastová vanička produktu Karlova Koruna je jako způsob balení dobře použitelná, pokud se gramáž přizpůsobí velikosti krabičky. Nezbude tak značný volný prostor, který v zákazníkovi vyvolává pocit, že kupuje vzduch.

Na první pohled je patrný rozdíl oproti minulosti, kdy sýr obsahoval poctivé kousky šunky a byl obtížně roztíratelný. Dnes se některé vzorky dají mazat jako máslíčko, což je sice chvályhodná vlastnost, ale nic nevypovídá o kvalitě a je především dána hodnotou obsažené sušiny. A když už si zákazník chce pořídit sýr se šunkou, optimisticky očekává, že tam šunka opravdu bude. A že bude i vidět a cítit.

Až na poslední dva sýry tomu tak naštěstí v alespoň minimální podobě bylo, obvykle stopové množství šunky jsme nakonec vždy nalezli, i když někdy téměř s pomocí lupy. Vyloženě šunkový, tedy se znatelnou masovou příchutí byl však pouze vítěz testování. U ostatních vzorků jsme se jen udiveně ptali, proč mají v názvu šunkový, když na rozdíl od jiných příchutí po šunce nevoní ani nechutnají, nebo jen nepatrně.

Lehce uzený vítěz

Obsah šunky se pohyboval od 5 do 10 %, a i když se vítěz nemůže pochlubit zrovna nejvyšším množstvím této ingredience, způsob zpracování jej i přesto katapultoval na první místo. Šunka, tedy spíše její uzená varianta, byla v tomto výrobku cítit tzv. na první dobrou. S klesajícím pořadím se ztrácí také přítomnost šunky, chuť, vhodnost balení a konzistence, na posledním místě našeho žebříčku nalezneme jen netypicky nasládlou pastu, kterou navíc musíme spotřebovat ihned, jakmile ji otevřeme. Hodně rychle totiž ztrácí i to málo z dobrých senzorických vlastnosti, o které se (snad) snaží.

 

vitez 23456

 

 


Mohlo by vás zajímat

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

TESTOVALI JSME MEDOVÉ KROUŽKY: MEDOVÝ JE JEN JEJICH NÁZEV

09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.