Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

Globální oteplování: Prý stačí přestat jíst hovězí a vše se zlepší jako mávnutím kouzelného proutku

21.01.2019 Jana Čiháková

Každý Čech ročně spořádá okolo 78 kilogramů masa. Zhruba sedminu z tohoto čísla představuje to hovězí. Podle vědců z Oxfordu je však právě konzumace červeného masa příčinou mnoha onemocnění a významně přispívá ke globálnímu oteplování.

Vědci z oxfordské univerzity mají řešení, jak by bylo možné snížit emise a tím i zastavit globální oteplování. Stačilo by prý, kdyby lidé přestali konzumovat nadmíru masa - zejména pak toho hovězího. Stojíme prý před hrozbou. Obliba hovězího v blízké budoucnosti totiž navýší objem skleníkových plynů nad bezpečnostní prahovou hodnotu. Snížení spotřeby se tak ukazuje jako jediné smysluplné řešení. 

Budeme snad vegetariány?

Rozsáhlý přechod k vegetariánství by prý snížil emise o téměř dvě třetiny. Kdyby prý teoreticky přibyly dvě třetiny vegetariánů, emise by se snížily o 63 %. Pomoci ale může i jen dodržování výživových doporučení doporučení pro spotřebu masa. Tím by se mohly do roku 2050 snížit celosvětové emise spojené s potravinami o téměř třetinu.

Dr. Marco Springmann, vedoucí autor studie nazvané Analýza a oceňování zdravotních a klimatických změn a přínosy změn ve stravování navíc uvedl: "Nevyvážená strava, jako je strava s nízkým obsahem ovoce a zeleniny a vysoký příjem červeného masa, je zodpovědná za největší zdravotní zátěž ve světě. 

Stačí se držet doporučení...

Kdyby byla dodržována výživová doporučení týkající se spotřeby masa, bylo by možné celosvětově zabránit do roku 2050 více než 5 milionům předčasných úmrtí, Pro Německo se uvádí 300 až 600 gramů týdně, v Austrálii se doporučuje 450 gramů týdně na hlavu a v Americe je hranice stanovena maximálně na 700 gramů. Češi jsou dvojnásobně nejen nad průměrem, ale i doporučeními pro ČR. Omezení konzumace masa by mohla snížit celosvětové náklady na zdravotní péči o 1 mld. USD ročně.

Opravdu maso škodí zdraví?

Prohlašovat, že maso škodí zdraví a zapřičiňuje závažná civilizační onemocnění, nelze. Podle Státního zdravotního ústavu je maso je historicky cennou součástí výživy člověka s řadou benefitů, jeden ze základních zdrojů kvalitních bílkovin. Ty potřebujeme k růstu a obnově buněk a tkání, k tvorbě svalů, ale i k produkci hormonů a protilátek.

Maso je pro zdraví důležité, ale platí, že všeho moc škodí. Obecně lze říci, že záleží na denní spotřebě a kombinaci s dalšími potravinami, které ovlivňují metabolizmus v organizmu.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.