Fondue do mikrovlnky je svatokrádež, zlobí se ve Švýcarsku

Fondue do mikrovlnky je svatokrádež, zlobí se ve Švýcarsku

14.10.2016 ČTK

Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství.

V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Podle generálního ředitele mlékárny Emmi AG je potřeba vyvrátit názor, že fondue je nemoderní, nudné jídlo, k jehož přípravě je navíc potřeba vlastnit příslušné vybavení. Fondue do mikrovlnky ale vzbudilo mezi některými Švýcary podezření.

"Nekoupil bych si to, je to rouhačství," řekl jednatřicetiletý právník z Curychu Silvan Gehrig. Svou váhu má podle něj kvalita sýra, většinou ementálu a gruyere, a také fakt, že fondue je společenský pokrm a při jeho konzumaci sedí jedlíci společně kolem nádoby na sýr.

Švýcaři sice stále konzumují v průměru 13 kilogramů sýra na osobu a rok, což je sedmkrát více než světový průměr, jeho prodej ale v této alpské zemi klesá, uvedla agentura Bloomberg. Je to dáno i konkurencí levnějších dovážených sýrů a snadnou dostupností sýrů z okolních států.


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.