Falšovaný džem z Kauflandu

Falšovaný džem z Kauflandu

13.08.2013 SZPI

Malinový extra džem z Kauflandu je falšovaný levnějším ovocem.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. neprodleně stáhnout ze své tržní sítě malinový džem Kaufland Classic "Raspberry Extra Jam" v balení 450g s označením doby minimální trvanlivosti do 27. 3. 2015, prodávající: Kaufland Česká republika v.o.s.

dzem3

dzem

Výrobcem potraviny je dle sdělení prodejce společnost Mühlhäuser GmbH z Německa. Laboratorní analýza u předmětné šarže potraviny prokázala přítomnost látek sorbitol a floridizin, přičemž maliny tyto látky ve zjištěném množství obsahovat nemohou. Analýza tak prokázala, že se v džemu nachází i jiné – na obalu nedeklarované – ovocné složky.

Označení předmětného výrobku tak uvádí spotřebitele v omyl v rozporu s článkem 16 nařízení (ES) č. 178/2002. Floridizin je látka charakteristická zejména pro jablka, kterými někteří výrobci klamavě nahrazují nákladnější suroviny u ovocných džemů, jak SZPI opakovaně zjistila v minulosti.

dzem2

Na pobočky prodejce Kaufland v ČR bylo dodáno 28 350 kusů falšované šarže potraviny a obchodník dosud stáhnul 3 443 kusů. S provozovatelem zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.