Exotické dobroty Eduarda Krečmara

Exotické dobroty Eduarda Krečmara

10.10.2014 Jaroslav Panenka

Ukrajinská a španělská kuchyně známého textaře jistě inspiruje i vás!

Španělská paella

Doba přípravy: 70 minut, 6 porcí

Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 8 dolních kuřecích stehen, 250g anglické slaniny, 1 velká cibule, 1 l kuřecího vývaru, 250 g oloupaných rajčat, 2 stroužky česneku, 500 g dlouhozrnné rýže, 1 červená a 1 zelená paprika, 130 g hrášku, 500 g očištěných mušlí, 120 g předvařených vyloupaných krevet, 1 klobása, černé olivy, 8 velkých celých krevet, plátky citronu

Postup: Do oleje rozehřátého ve velkém kastrolu vložíme stehna a 10 minut je necháme zhnědnout. Přidáme nakrájenou slaninu a cibuli a smažíme ještě 5 minut. Vmícháme vývar, rajčata, česnek, klobásu a přivedeme k varu. Poté dodáme rýži, papriky, hrášek, sůl a pepř. Přikryté vložíme do trouby rozehřáté na 180 ºC. Vyndáme, když je rýže měkká a voda se vypaří. Mušle dáme do hrnce s 1 cm vřící vody. Zakryté vaříme 5 min, občas nádobou zatřeseme. Po procedění odstraníme neotevřené kusy. Celé krevety opražíme na olivovém oleji. Vyloupané krevety a mušle vmícháme do rýžové směsi, ještě 5 min povaříme. Zdobíme olivami, citronem, případně petrželkou.

Ukrajinské holubce

holubce

Doba přípravy: 100 minut, 4 porce

Ingredience: 500 g rýže, 200 g hovězího masa na guláš, 200 g uzeného masa, 200 g vepřové plece, 4 stroužky česneku, 1 hlávka zelí, 1 cibule, mletá sladká paprika, muškátový květ, máslo, voda, pepř, olej, sůl, 150 g anglické slaniny, 1 kelímek zakysané smetany

Postup: Rýži uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Na rozpálený olej a lžíci másla nasypeme nakrájenou cibuli, na ní orestujeme kostičky masa a česnek nakrájený na plátky. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Lehce spaříme zelí, rozdělíme ho na jednotlivé listy. Rýži smícháme s podušeným masem, přidáme muškátový květ. Poté směs opatrně zabalíme do listů, nesmí vykukovat! Listy stočíme na koncích jako obálky a dusíme v páře asi 1 hodinu. Rozškvaříme nakrájenou anglickou slaninu, tou závitky polijeme a ozdobíme lžící zakysané smetany.   


Mohlo by vás zajímat

Višňové vareniky

21.07.2015 | Jak zpracovat úrodu višní v lahodný sladký pokrm podle herce Otakara Brouska mladšího?

Kotlety ve šlehačce podle babičky Káji

16.01.2015 | Oblíbený recept moderátora Vojty Bernatského může rozvonět i vaši kuchyni.

Špagety po uhlířsku

20.07.2015 | Oblíbený recept herce Otakara Brouska mladšího zachutná i vám.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.