recepty  

Dým bramborové natě...

Dým bramborové natě...

10.09.2010 Tomáš Miškovský

Pomalu začíná foukat ze strnišť a na polích se začaly vyorávat brambory. Dnes už si málokdo pamatuje na typickou podzimní idylu u ohýnku, kde se spalovala suchá bramborová nať a shrabané listí, a v horkém popelu pekly sotva sklizené „vzorky“ úrody.

Latinský název Solanum tuberosum zařazuje brambory mezi rostliny lilkovité, podobně jako lilek, rajčata nebo papriky. Původně rostly tyto hlízy planě v Jižní Americe, na úbočí And, v Peru a Bolívii.

bramboryPěstovali je tamní indiáni. Připravovali z nich polévky a chléb – a uchovávali je i sušené. Mořeplavci a dobyvatelé Nového světa se s bramborami poprvé setkali v říši Inků, v Peru, ale nebyli jimi nijak nadšeni. Teprve slavný pirát a posléze viceadmirála královny Alžběty Francis Drake přivezl v roce 1580 brambory do Evropy.

Velmi rychle se pak rozšířily v Irsku, kde je přibližně stejné klima jako v Peru. V domech evropské bohaté šlechty prý byla tehdy tato rostlina pěstována jako okrasná květina, Marie Antoinetta si jejich kvítka dokonce dávala do vlasů jako ozdobu. Pruský král Friedrich Veliký zas nařídil pěstování brambor úředně, a ty se tak brzy staly součástí každodenní stravy.

V Čechách se tato plodina poprvé objevila už v roce 1623. A na sklonku 19. století bylo jasné, že brambory byly největším přínosem nově objevených území Ameriky pro Evropu.

BRAMBORY NA STA ZPŮSOBŮ

Pokud jde o brambory, jsou všichni odborníci na zdravou výživu ve svém názoru výjimečně jednotni. Kalorická hodnota jedné porce vařených brambor (200 g) není příliš vysoká (má asi 110 kalorií), netloustne se po nich, neobsahují cholesterol ani zrádné „transmastné“ kyseliny. Brambory jsou prostě zdravé, o tom není pochyb.

Zpočátku se brambory jedly tzv. na loupačku, prostě se jen uvařily a oloupaly, a pak si je každý jedlík bral a v ruce solil. V českých zemích se stal průlomovým tradiční český recept na škubánky. V Belgii zas dokonale propracovali výrobu bramborových hranolků (pommes frites). V Mexiku vymysleli bramborovou tortillu a její sláva se rozšířila i do Španělska. A ve Francii se staly módou zapečené brambory Gratin dauphinois (se smetanou) a Gratin savoyard (se sýrem).

Objevují se ale i nové recepty: Pommes soufflés (nafouknuté brambory) a nákypy Normande a Dunkerque. Oblíbené jsou rovněž bramborové krokety, noky (v Itálii gnocchi), v Rusku zrazy, v Čechách bramborový knedlík.

Chalupářský bramborák (4 porce)

Ingredience:
500 g brambor, 4 lžíce polohrubé mouky, 5 stroužků česneku, 1 vejce, 10 g sádla, majoránka, pepř, sůl, může být i kmín. Dle libosti lze přidat na kostky nakrájenou uzeninu, domnácí škvarky, ale i čerstvě nasbírané houby, někdo dokonce přidává i strouhaný sýr.

Příprava:
Brambory oloupejte a nastrouhejte na dvou typech struhadla: jedno by mělo produkovat hrubší proužky, druhé by mělo být co nejjemnější. Potom směs osolte a přidejte mouku. Česnek rozmačkejte nebo prolisujte. Nakonec vmíchejte rozšlehané vejce. Podle potřeby opepřete, vmíchejte majoránku. Pokud chcete pokrm vylepšit, do těsta zamíchejte ingredience navíc: maso, salám, škvarky, houby či sýr...

Směs řádně promíchejte, nechte chvíli odpočinout a pak na pánvi rozehřejte sádlo. Jakmile je tuk horký, nalijte bramborovou směs na pánev a vytvořte placky tlusté asi 1 centimetr. Nechte přismahnout tak, aby se vytvořila kůrčička (pozor, pokud jsme přidali i strouhaný sýr). Potom placku obraťte a stejným způsobem opečte i na druhé straně.

SÁDLO JE LEPŠÍ NEŽ OLEJ

Nejrozmanitější varianty receptů nabízí právě bramborák. V Německu připravují sladký Kartoffelpuffer, ve Švýcarsku Roesti, ve Francii Rapis.

bramborákU nás existuje několik druhů, dělají se například i kynuté, špaldové, s mrkví, se slaninou, s uzeným či nadrobno nakrájeným kuřecím masem, se šunkou. Říká se jim někdy hlupce, jindy cmunda, bác, kramfleky, zmrazky, čičmunda nebo litina...

Na Moravě se bramboráky smaží na sádle, přidává se kmín. Někde do směsi přidávají i mléko, místo polohrubé mouky dávají hladkou. V jižních Čechách se pečou zelníky – bramborové těsto se míchá se zelím. Cmunda po kaplicku je zase bramborák plněný uzeným masem.

Nejlepší bramboráky jsou ovšem ze „starých“, podzimních, hodně škrobnatých brambor, aby se nemuselo používat moc mouky.
Důležité je, aby bramborová směs byla smíchána z řidčí jemné kaše a hrubých nudliček.

Takže honem vyberte vše, co zbylo ve spíži a přidejte do klasického bramborového těsta, protože nová sezóna začíná, a pak už bude na bramboráky pozdě, anebo příliš brzy.


Mohlo by vás zajímat

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

22 rad, jak jíst skutečně zdravě

28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?

Téma měsíce: Umíme nakupovat potraviny?

10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.